Articles

VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST: EEN ONMISBARE SCHAKEL IN DE MEDISCHE ZORG VOOR PATIËNTEN MET MPN

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. P. van Rijn

Sinds 2011 werken verpleegkundig specialisten en hematologen op de poli Hematologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis nauw samen aan de medische zorg voor patiënten met hematologische aandoeningen, waaronder myeloproliferatieve neoplasieën. In dit artikel vertellen verpleegkundig specialist Sylvia Sprangers en internist-hematoloog Peter Westerweel over de betekenis van de verpleegkundig specialist binnen de hematologie en delen zij hun ervaringen over de onderlinge samenwerking.

Lees verder

KLINISCHE UITKOMSTEN BIJ PRIMAIR LYMFOOM VAN HET CENTRAAL ZENUWSTELSEL MET DUBBELE EIWITEXPRESSIE

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. M. Teuwen , Drs. P. van Rijn

In een retrospectieve multicenterstudie is bij patiënten met primair lymfoom van het centrale zenuwstelsel het verband van dubbele eiwitexpressie met slechtere klinische uitkomsten na intensieve inductiechemotherapie nader onderzocht. Resultaten tonen aan dat deze expressie geassocieerd is met een kortere progressievrije overleving, wat van belang is voor risicostratificatie en behandelbeslissingen.

Lees verder

DIAGNOSE EN SYSTEMISCHE BEHANDELING VAN CUTANE T-CELLYMFOMEN VERGT MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. P. van Rijn

Cutaan T-cellymfoom is een groep zeldzame aandoeningen van de huid, die na verloop van tijd bij een minderheid van de gevallen systemisch kan uitbreiden. Patiënten dienen zich aanvankelijk aan bij de dermatoloog en komen bij systemische uitbreiding van de aandoening tevens terecht bij de hematoloog. In dit artikel wordt kort ingegaan op de diagnostiek en systemische behandeling van cutane T-cellymfomen en delen prof. dr. Maarten Vermeer (dermatoloog, Leids Universitair Medisch Centrum) en drs. Pim Mutsaers (internist-hematoloog, Erasmus Medisch Centrum) hun visie over het belang van multidisciplinaire samenwerking bij deze patiënten.

Lees verder

BEHANDELING VAN PATIËNTEN MET TRIPLE-REFRACTAIR MULTIPEL MYELOOM MET TECLISTAMAB

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. P. van Rijn

Dankzij vorderingen in de behandelmogelijkheden van immunomodulerende middelen, proteasoomremmers en monoklonale antilichamen is de overleving van patiënten met multipel myeloom in de afgelopen tien jaar aanzienlijk verbeterd.1–6 Multipel myeloom blijft vooralsnog ongeneeslijk en de meeste patiënten worden geconfronteerd met recidivering van de ziekte, waarbij patiënten uiteindelijk refractair worden voor deze reguliere behandelmodaliteiten.7–9 In dit artikel wordt ingegaan op de toepassing van het BCMA-gerichte bispecifieke antilichaam teclistamab bij patiënten met multipel myeloom die triple-refractair zijn en delen internist-hematologen dr. Inger Nijhof (St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein), dr. Rimke Oostvogels (UMC Utrecht) en dr. Ruth Wester (Erasmus MC, Rotterdam) hun ervaringen en verwachtingen.

Lees verder

GEPERSONALISEERDE BEHANDELING VAN MULTIPEL MYELOOM MET SELINEXOR TIJDENS DE EERSTE LIJNEN VAN DE BEHANDELING

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. P. van Rijn

In zijn onlangs gehouden lezing tijdens de 5e European Myeloma Network Meeting in Turijn, sprak prof. dr. Evangelos Terpos (National & Kapodistrian University of Athens, Griekenland) over gepersonaliseerde behandeling met selinexor van patiënten met multipel myeloom. In dit artikel wordt hiervan verslag gedaan.

Lees verder

TIBSOVO® (IVOSIDENIB) VOLLEDIG VERGOED VOOR NIEUW GEDIAGNOSTICEERDE AML-PATIËNTEN MET EEN IDH1-MUTATIE NFIC

NTVH - 2023, nummer Hematologie Actueel, najaar 2023

Drs. P. van Rijn

Vanaf 1 november jl. wordt Tibsovo® (ivosidenib) als add-ongeneesmiddel in Nederland volledig vergoed voor de behandeling van nieuw gediagnosticeerde patiënten met een acute myeloïde leukemie (AML) met een IDH1 R132-mutatie, die niet in aanmerking komen voor standaard inductiechemotherapie. Het vergoedingsbesluit volgt na de op 4 mei jl. door het Europees Geneesmiddelbureau (EMA) toegekende registratie van ivosidenib als weesgeneesmiddel. Deze registratie is gebaseerd op de resultaten van de fase III-studie AGILE. In dit artikel wordt een beknopt overzicht gegeven van de klinisch-wetenschappelijke onderbouwing van ivosidenib en worden enkele praktische aanwijzingen gegeven bij de klinische toepassing ervan.

Lees verder

LANGETERMIJN OVERLEVINGSVOORDEEL BIJ CLL NA COMBINATIES MET VENETOCLAX VAN VASTE BEHANDELDUUR

NTVH - 2023, nummer Hematologie Actueel, najaar 2023

Drs. M. Huijsmans , Drs. P. van Rijn

De algehele overleving van patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) is in de afgelopen jaren voortdurend verbeterd als gevolg van belangrijke vorderingen in de behandeling van de ziekte. Venetoclax is een krachtige en selectieve remmer van het BCL2-eiwit, een anti-aptoptotisch eiwit dat in CLL-cellen overmatig tot expressie komt en daarmee een belangrijke therapeutische target is. Het bijzondere van venetoclax is dat het een vaste behandelduur mogelijk maakt van 12 maanden in de eerstelijnssetting en 24 maanden in de recidief/refractaire setting. In beide situaties is venetoclax met vaste duur in verschillende combinaties nader onderzocht in twee langlopende klinische studies (CLL13 en MURANO). De resultaten daarvan werden dit jaar tijdens het EHA-congres gepresenteerd door respectievelijk dr. Othman Al-Sawaf (Universiteitsziekenhuis van Keulen, Duitsland) en prof. dr. Arnon Kater (Amsterdam UMC, locatie AMC).1,2 Uit beide studies kwam naar voren dat de onderzochte combinaties met venetoclax met een vaste behandelduur ook op lange termijn effectief zijn bij CLL.

Lees verder