dr. E. Nur

Artikelen:

Pyruvaatkinase-activatie door mitapivat (AG-348) bij sikkelcelziekte: de ESTIMATE-studie

1 oktober 2020

ACHTERGROND

Sikkelcelziekte (SCZ) is één van de meest voorkomende monogenetische aandoeningen met de hoogste prevalentie in sub-Sahara-Afrika.1 Deoxygenatie van hemoglobine S (HbS) leidt tot polymerisatie en vorming van karakteristieke sikkelcellen. Deze erytrocyten zijn minder vervormbaar en fragiel, waardoor een complex p… Lees verder »

Nieuwe behandelmogelijkheden bij sikkelcelziekte

1 juni 2020

ACHTERGROND

Sikkelcelziekte is een van de meest frequente genetische aandoeningen in de wereld met naar schatting meer dan 30 miljoen patiënten wereldwijd. In Nederland is, net als in andere Noord-Europese landen, sprake van een toename in het aantal patiënten met sikkelcelziekte ten gevolge van toegenomen migratie. Sikkelcelziekte ko… Lees verder »

Hoe behandel ik hemofagocytaire lymfohistiocytose?

16 maart 2020

INLEIDING

Hemofagocytaire lymfohistiocytose (HLH), ook wel bekend als hemofagocytose, is een levensbedreigende aandoening die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde immuunactivatie leidend tot weefselschade. De primaire vorm wordt veroorzaakt door mutaties die leiden tot disfunctie van de cytotoxische T- en ‘n… Lees verder »

Transfusie-onafhankelijke thalassemie (thalassemie intermedia): een klinische diagnose met majeure complicaties

1 februari 2020

INLEIDING

Hemoglobinopathieën bestaan uit een groep erfelijke vormen van anemie waarbij sprake kan zijn van structurele (vorm) veranderingen van het hemoglobine (zoals hemoglobine S bij sikkelcelziekte, hemoglobine C, D en E) of veranderingen in de synthese van de globineketens. Structurele hemoglobinopathieën leiden meestal tot norma… Lees verder »

Uw diagnose?

1 oktober 2019

CASUS

Een 27-jarige man, bekend met bèta-thalassemie intermedia (niet-transfusie-afhankelijke thalassemie) werd opgenomen met een symptomatische anemie met een hemoglobine (Hb) van 1,9 mmol/l (normaal 8,5–10,5) bij koorts na terugkomst uit Ghana. De rest van het bloedbeeld was normaal en er was geen sprake van toename van hemolyse; z… Lees verder »

PEG-asparaginase-geïnduceerde hyperinsulinemische hypoglykemie bij een patiënt met acute lymfoblastaire leukemie

1 maart 2017

INLEIDING

Asparaginase is een belangrijk onderdeel van de behandeling van acute lymfoblastaire leukemie (ALL). Asparaginase is een enzym dat asparagine afbreekt tot aspartaat en ammoniak. ALL-cellen zijn afhankelijk van exogeen asparagine om te overleven, omdat ze zelf niet in staat zijn genoeg asparagine te produceren. De depletie van … Lees verder »

Allogene hematopoëtische stamceltransplantatie als behandeling van hemoglobinopathieën

1 december 2016

Inleiding

Hemoglobinopathieën zijn ernstige erfelijke ziekten die wereldwijd miljoenen mensen treffen.
Hemoglobinopathieën komen endemisch voor in Afrika (hoogste incidentie van sikkelcelziekte), het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de Mediterrane landen (hoogste incidentie van β-thalassemie). Als gevolg van migratie is de inci… Lees verder »

Aanbevolen

Laserincubatie van rode bloedcellen zorgt voor een significant snellere bepaling van de bloedgroep, …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.