Na drie jaar stilte staat de vijftiende editie van Alpe d’HuZes eindelijk voor de deur

mei 2022 In Actie Willem Van Altena

Elfhonderdtwintig meter klimmen over veertien kilometer met eenentwintig haarspeldbochten. En dat dan liefst zes keer. Ziedaar de ingrediënten voor misschien wel het bekendste sponsorevenement dat Nederland kent: Alpe d’HuZes. Na drie jaar stilte is het op donderdag 2 juni tijd voor de 15e editie. Maar liefst 5000 mensen gaan de strijd met de beroemde berg aan om geld op te halen voor kankeronderzoek.

De laatste keer dat Alpe d’HuZes plaatsvond was in 2019, en daarna gooide de pandemie twee jaar lang roet in het eten. Maar op donderdag 2 juni beklimmen 5000 deelnemers die dag lopend of fietsend (liefst zes keer) de Alpe d’Huez om geld op te halen voor kankeronderzoek. Zoals altijd onder het motto ‘opgeven is geen optie’.

Ontlading

Erik Jutstra, voorzitter van de organiserende stichting Alpe d’HuZes kijkt reikhalzend uit naar de tweede juni. “We zijn erg trots op het geduld van alle deelnemers. Na twee jaar wachten mogen we nu echt naar Frankrijk. De ontlading aan de top zal daardoor des te groter zijn. Deze 15e editie wordt er één om nooit meer te vergeten.”

Alpe d’HuZes is in 15 edities uitgegroeid tot een spektakel van formaat, met activiteiten die bijna een hele week duren. Tussen zondag 29 mei en vrijdag 3 juni staat alles rond Alpe d’Huez in het teken van saamhorigheid, emoties delen en herdenken. Dat maakt Alpe d’HuZes tot veel meer dan enkel een fondsenwervend sportevenement. Inclusief supporters en vrijwilligers die Alpe d’HuZes mogelijk maken, verwacht de organisatie tijdens het evenement ongeveer 15.000 mensen op de bergtop

Besteding donaties

KWF beheert de opbrengsten van Alpe d’HuZes in het Alpe d’HuZes/KWF-fonds. De afgelopen 15 jaar is ruim 183 miljoen euro opgehaald. Al dat geld gaat naar wetenschappelijk kankeronderzoek binnen verschillende thema’s. De opbrengsten van dit jaar gaan naar de thema’s Ambitie – het stimuleren van jonge onderzoekers, Hermannetjes – financiële ‘duwtjes in de rug’ en Nieuwe ontwikkelingen.

Op maandag 30 mei maakt de organisatie bekend waar de donaties dit jaar naar toe zullen gaan. Ook wordt dan bekendgemaakt welke jonge onderzoeker de Bas Mulder Award krijgt, de stimuleringsprijs voor jong onderzoekstalent.

Foto: Marco van Ammers

Meer informatie

Bezoek de website ‘Opgeven is geen optie’van Alpe d’HuZes, sponsor deelnemers of doneer rechtstreeks.