Hartaanval of beroerte kan een voorbode van kanker zijn

september 2019 Medisch onderzoek Eline Feenstra

Ouderen bij wie kanker wordt ontdekt hebben vaker een hartaanval of beroerte gehad in de maanden daarvoor dan ouderen die geen kanker hebben. Die bevinding werd in december 2018 in het tijdschrift ‘Blood’ gepresenteerd door de American Society of Hematology (ASH). Vooral ouderen die de diagnose longkanker, colonkanker of een kanker in een gevorderd stadium krijgen blijken vaker een hartaanval of beroerte gehad te hebben. De oorzaak daarvan is het ontstaan van bloedproppen in de aderen.

Onderzoekers aan drie vooraanstaande Amerikaanse ziekenhuizen, waaronder het kankercentrum Sloan Kettering in New York, hebben een studie gedaan naar het voorkomen van een hartaanval of beroerte voorafgaand aan een kankerdiagnose.

Stollingsvermogen

Onderzoeksleider prof. dr. Babak Navi meent dat de gegevens aantonen dat er een risico op beroerte en hartaanval bestaat, dat zo’n vijf maanden voordat de kanker wordt vastgesteld begint te groeien. In de maand voor de diagnose is het risico op beroerte of hartaanval het hoogst. De onderzoekers vermoeden dat dat te maken heeft met een effect van kanker op het stollingsvermogen van het bloed.

Navi denkt dat sommige kankers bepaalde biologische effecten hebben, lang voordat ze gediagnosticeerd worden. Trombo-embolische aandoeningen horen daar waarschijnlijk bij.

Voor het onderzoek werden de meest voorkomende kankerdiagnoses bij Amerikanen van 67 jaar en ouder tussen 2005 en 2013 tegen het licht gehouden. Een aantal dat neerkwam op twee derde van alle kankerdiagnoses in de V.S. gedurende die periode. Er werd speciaal gekeken naar de medische data van de patiënten in het jaar voorafgaand aan de kankerdiagnose.

Uit die data werd duidelijk dat het risico op een hartaanval of een beroerte gedurende het jaar voor de kankerdiagnose 70% hoger lag dan bij mensen die geen kanker hadden. Vooral in de laatste maand was het risico hoog: patiënten die later kanker bleken te hebben hadden gedurende die periode vijf keer zo veel kans op de hartaanval of beroerte. Van de groep kankerpatiënten had 2.313 een hartaanval of beroerte, tegenover 413 van de controlegroep die geen kanker had.

Het werd ook duidelijk dat het risico op hartaanval of beroerte pas vijf maanden voor de kankerdiagnose begint toe te nemen. Tot dat moment is het risico bij alle 67-plussers ongeveer hetzelfde.

Ouderen

De onderzoekers vermoeden dat kanker mogelijk trombo-embolische risico’s met zich meebrengt. Ouderen die een hartaanval of beroerte krijgen, en daarnaast mogelijke symptomen van kanker, zoals bloedarmoede of gewichtsverlies, vertonen zouden op kanker gescreend moeten worden, beveelt dr. Navi aan.

Bron
1. Blood, http://www.bloodjournal.org/content/early/2018/12/20/blood-2018-06-860874?sso-checked=true