Lichttherapie mogelijke behandeling voor vermoeidheid na lymfklierkanker

september 2019 Geneesmiddelen Eline Feenstra

Het Antoni van Leeuwenhoek en het Leids Universitair Medisch Centrum starten een onderzoek naar het effect van lichttherapie op vermoeidheid in patiënten die zijn genezen van (non-)Hodgkin lymfomen (lymfklierkanker). Ongeveer de helft van alle lymfklierkanker overlevenden ervaart vermoeidheidsklachten.

Door nieuwe behandelingen hebben patiënten met lymfklierkanker een steeds grotere kans op genezing. Patiënten die zijn behandeld voor lymfklierkanker hebben echter vaak last van langetermijneffecten van de behandeling, onder andere een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, vermoeidheid en het ontwikkelen van een ander soort kanker. Deze langetermijneffecten van de behandeling kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van ex-patiënten.

Fel wit licht

Om de vermoeidheid te bestrijden zetten de patiënten na het ontwaken een speciale lamp aan. Zij nemen vervolgens 30 minuten plaats voor een lamp met een bepaalde intensiteit. Dit doen zij voor een periode van 3,5 week. Niet alleen wordt op deze manier onderzocht of fel wit licht helpt tegen vermoeidheid, maar ook waarom het helpt. Daarom bestuderen de wetenschappers ook de manier waarop mensen slapen en hun slapeloosheid.

Om veranderingen in het slaappatroon te documenteren, vullen de deelnemers een vragenlijst in. Ook wordt er bloed en speeksel afgenomen om de waarden van cortisol en melatonine te bepalen. Veranderingen in de niveaus van het stresshormoon cortisol en slaaphormoon melatonine kunnen het effect van lichttherapie aantonen. Om het slaap-waak ritme te meten, dragen deelnemers drie keer een slaaphorloge tijdens de studie.

Uitgeput

Aanhoudende vermoeidheid is bij overlevenden van lymfklierkanker een veel gehoorde klacht. Dit constant uitgeputte gevoel is dan niet het gevolg van inspanning. Daarom kunnen patiënten hiervoor ook geen oorzaak aanwijzen. De vermoeidheid kan zelfs zo ernstig worden dat ex-patiënten hun dagelijkse leven moeten aanpassen. Voor deze ex-patiënten kan lichttherapie een uitkomst zijn.

Bron
1. https://www.hematon.nl/nieuwsberichten/onderzoek+naar+vermoeidheid+na+lymfklierkanker