Kankerorganisaties werken samen om patiënten te steunen in coronatijd

april 2020 In Actie Willem Van Altena

Dat het coronavirus een zware wissel trekt op kankerpatiënten is inmiddels wel bekend. Mensen die kanker hebben, of hebben gehad lopen een grotere kans op een ernstig ziekteverloop als ze besmet worden met het virus. Veel kankerpatiënten en ex-patiënten voelen zich daarom ongerust en angstig. Om die reden slaan verschillende kankerorganisaties in Nederland de handen ineen om steun te bieden aan deze mensen en hun omgeving.

KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO), de koepelorganisatie voor inloophuizen IPSO en website www.kanker.nl trekken samen op en organiseren allerlei online initiatieven voor mensen met kanker en hun naasten.

Vriendendienst

KWF komt deze week met de website en app KWF Vriendendienst waarbij mensen een hulpverzoek kunnen plaatsen in een besloten groep, waar hun vrienden, naasten of buren dan op kunnen reageren. Het gaat dan om klusjes als boodschappen doen of schoonmaken. Veel mensen met kanker, of die dat gehad hebben zijn kwetsbaar en komen niet of nauwelijks meer buiten, en mijden zo veel mogelijk contact met anderen. Deze website en app bieden uitkomst, hoopt KWF.

Doneer je ervaring

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties NFK gaat onder het motto ‘Doneer je ervaring’ door middel van een vragenlijst na wat de coronacrisis voor invloed heeft op mensen die nu voor kanker behandeld worden in een ziekenhuis. De NFK maakt zich zorgen over de kwaliteit van de oncologische zorg in ons land, nu alle aandacht en energie, en een flink stuk zorgcapaciteit naar de strijd tegen het coronavirus gaat. De NFK wil met behulp van de antwoorden van patiënten tot landelijke afspraken komen met ziekenhuizen, artsen en beleidsmakers over hoe de kankerzorg gewaarborgd blijft tijdens de coronacrisis.

Virtuele inloop

De inloophuizen van IPSO zijn in elk geval tot 1 juni gesloten, maar virtueel zijn ze nog volop in actie. Juist omdat veel kankerpatiënten en oud-patiënten nu wellicht extra behoefte aan contact hebben zijn de telefoonlijnen geopend, en vinden er ook online virtuele inloopuurtjes plaats. De activiteiten verschillen per inloophuis, dus kijk op www.ipso.nl voor concrete informatie.

Steun zoeken of bieden

Elkaar digitaal ontmoeten is ook mogelijk op de website www.kanker.nl, waar een aparte ontmoetingsplaats is gecreëerd om over corona te praten. Patiënten kunnen daar terecht met vragen over corona en kanker. Daarnaast kunnen ze ook een praatje maken met lotgenoten, en steun zoeken of bieden in deze lastige periode.

Webinar over corona en kanker

De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en MEDtalks houden deze week (donderdag 2 april, 20.00 uur) een live webinar, die binnenkort on demand beschikbaar zal zijn. Specialisten leggen uit welke maatregelen er worden genomen om patiënten te beschermen tegen het coronavirus en hoe de kwaliteit van kankerzorg behouden blijft. Via het internet kunnen mensen ook vragen stellen die live beantwoord worden.

Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: Bij welke klachten moet ik contact opnemen met mijn behandelaar? Kunnen er wijzigingen in mijn behandeling gemaakt worden, en waarom? Hebben de nieuwe maatregelen een negatief effect op mijn behandeling? Krijgen patiënten met het coronavirus nu voorrang op zorg?

Sprekers zijn: prof. dr. Haiko Bloemendal, internist-oncoloog Radboudumc, voorzitter NVMO, prof. dr. Marcel Verheij, radiotherapeut-oncoloog Radboudumc, voorzitter SONCOS, drs. Robbert van Alphen, internist-oncoloog ETZ, bestuurslid NVMO, prof. dr. Annelies Verbon, internist-infectioloog Erasmus MC, prof. dr. Egbert Smit, longarts NKI-AvL, Irene Dingemans, belangenbehartiger kwaliteit van zorg, NFK, drs. Arend Jan Meinders, internist-intensivist, st. Antonius Ziekenhuis en dr. Arjen Witkamp, oncologisch chirurg, UMC Utrecht, voorzitter NVCO. Discussieleider is Inge Diepman.