Kankeronderzoek krijgt injectie van 26 miljoen: KWF sponsort 31 onderzoeksprojecten

januari 2024 Beter Leven Willem Van Altena

Smaak- en reuktraining voor meer eetplezier na chemotherapie. Een behandelkeuzehulp voor ouderen met borstkanker. Geavanceerde weefselkweekmodellen voor vroege opsporing van alvleesklierkanker. Een handscanner voor chirurgen om te controleren of de tumor volledig verwijderd is. KWF trekt ruim 26 miljoen euro uit voor 31 nieuwe onderzoeken die bijdragen aan een beter leven met en na kanker. 

Het betreft de toekenningen van 5 verschillende financieringsrondes: reguliere onderzoeksprojecten (€13 miljoen, 17 projecten), implementatieprojecten (€3 miljoen, 4 projecten), publiek-private samenwerkingen (€2 miljoen, 5 projecten), onderzoek op het thema Slimme Meettechnologieën (€4,7 miljoen, 4 projecten) en onderzoek op het thema Palliatieve Zorg (€4 miljoen, 1 project).

Financieringspartner Alpe d’HuZes neemt 5 projecten voor haar rekening, waaronder een onderzoek naar een nieuwe behandeling bij eierstokkanker: HIPEC (verwarmde buikspoeling met chemotherapie) in combinatie met PARP-remmers (medicijnen die voorkomen dat kankercellen zichzelf repareren).

Andere reguliere onderzoeken

  • In het UMC Groningen start een onderzoek naar smaak- en reukveranderingen door chemotherapie. Deze veelvoorkomende bijwerking bederft de kwaliteit van leven van veel patiënten. TASTY is het allereerste onderzoek naar de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining. De vraag is of deze methoden het eetplezier kunnen verhogen en de smaakfunctie kunnen verbeteren.
  • In het LUMC gaat onderzoek plaatsvinden naar het effect van een langere antibioticakuur bij alvleesklierkankeroperaties. Naar verwachting leidt verlenging met 5 dagen tot minder infecties en daardoor tot een beter herstel en mogelijk betere vooruitzichten.

Immunotherapie: 6 onderzoeken

Immunotherapie is inmiddels een gevestigde behandelmethode, maar ook nog volop in ontwikkeling. In 6 projecten staan nieuwe toepassingen van immunotherapie centraal. Het betreft o.a. een nieuwe T-celtherapie bij chronische lymfatische leukemie, een tweestapsbehandeling bij longkanker (T-celtherapie gevolgd door vaccinatie), een behandeling met TEG’s (gekruiste afweercellen) bij hoofd-halskanker en onderhuidse immunotherapie bij baarmoederhalskanker.

Praktische toepassing

Er gaan 4 projecten van start die zich richten op de praktische ingebruikname in zo veel mogelijk ziekenhuizen. Het gaat om de implementatie van een gepersonaliseerd online nazorgplan voor patiënten met zaadbalkanker, een behandelkeuzehulp voor ouderen met borstkanker, AI-ondersteunde besluitvorming rondom de behandeling van hersenzenuwtumoren en een keuzemogelijkheid tot preventieve eierstokverwijdering voor vrouwen na de overgang die een darmkankeroperatie krijgen.

Medische innovaties

KWF ontvangt jaarlijks van HealthHolland, Topsector Life Sciences & Health, een toeslag voor publiek-private samenwerkingen. Het eerste deel is eerder al ingezet, het restant komt ten goede aan 5 nieuwe projecten. Het betreft onderzoek naar geavanceerde weefselkweekmodellen voor vroege opsporing van alvleesklierkanker, warmtebehandeling bij hoofd-halskanker, een nieuwe scantechniek (‘fotonen tellende CT’) om goedaardige kalkspatjes in de borst te onderscheiden van kwaadaardige, chemo in gelvorm bij uitgezaaide eierstokkanker en het vinden van nieuwe doelwitten voor immunotherapie.

Slim meten

Met nieuwe, ‘slimme’ meettechnologieën is kanker op steeds makkelijkere en patiëntvriendelijkere wijze op te sporen en in de gaten te houden. KWF gaat 4 nieuwe projecten financieren op dit thema. Het gaat om vermindering van ernstige bijwerkingen van chemotherapie door interactieve monitoring met de eChemoCoach, vroege symptoomherkenning met een app en een fitnesstracker bij uitgezaaide borstkanker, een handscanner voor chirurgen om te controleren of ze tumoren volledig hebben verwijderd en een digitale tool om veerkracht en herstel te meten bij (oudere) kankerpatiënten.

Palliatieve zorg

KWF wil ervoor zorgen dat patiënten ook in hun laatste levensfase omringd zijn door goede zorg. Symptoommonitoring is een beproefd middel om klachten zoals pijn, vermoeidheid, kortademigheid en angst te verminderen. Hierbij geven patiënten aan hoe ernstig zij hun klachten ervaren, zodat zorgverleners snel kunnen ingrijpen. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Het project OPTIMISM krijgt €4 miljoen voor de ontwikkeling en implementatie van een gebruiksvriendelijk online systeem voor symptoommonitoring, geschikt voor integratie in elektronische patiëntendossiers.

Preventie

KWF sponsort niet alleen projecten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, maar ook op het gebied van preventie. Onder de noemer ‘Kanker Lokaal op de Kaart’ stelt KWF financiering beschikbaar aan GGD’en om inwoners te helpen met zonbescherming en stoppen met roken. In totaal gaat het om 10 projecten, verspreid over heel Nederland.

Bron

Persbericht KWF