Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Nieuwe tijden: de MRI als gouden standaard bij ijzerstapeling

Nieuwe tijden: de MRI als gouden standaard bij ijzerstapeling

Door:
A.J. van Vuren, MSc
A.J. van Vuren, MSc

arts-onderzoeker, Van Creveldkliniek, UMC Utrecht

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. T. Leiner
prof. dr. T. Leiner

radioloog, Divisie Beleid, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. E.J. van Beers
dr. E.J. van Beers

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, HagaZiekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Transfusie-afhankelijke thalassemie, niet-transfusieafhankelijke thalassemie, sikkelcelziekte en andere zeldzamere erfelijke anemieën kennen elk een specifiek patroon van ijzerstapeling. T2*-MRI van lever en hart zijn de onderzoeken van eerste keuze om de mate van ijzerstapeling in deze organen te bepalen. Basale kennis over deze technieken en de uitkomstmaten is essentieel om het vervolgbeleid te bepalen. De MRI-uitkomsten vormen de basis in het diagnostisch proces, de behandeling en follow-up van ijzerstapeling. Er zijn richtlijnen beschikbaar voor screening en behandeling van ijzerstapeling bij patiënten met transfusie-afhankelijke ß-thalassemie. Niet-transfusie-afhankelijke erfelijke anemieën kenmerken zich door een ander patroon van ijzerstapeling, daardoor zijn de richtlijnen van transfusie-afhankelijke thalassemie niet volledig sluitend voor de andere erfelijke anemieën. Kennis van de verschillende mechanismen van ijzerstapeling is essentieel om een individueel screenings- en behandelbeleid op te stellen. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2018;15:309–18)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.