Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Kwaliteit en management van behandeling met vitamine-K-antagonisten bij kinderen in Nederland

Kwaliteit en management van behandeling met vitamine-K-antagonisten bij kinderen in Nederland

Door:
G. Boeynaems
G. Boeynaems

kinderarts in opleiding, afdeling Kindergeneeskunde, Maastricht Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
M.C. Nierman
M.C. Nierman

arts trombosezorg, afdeling Trombosezorg, Atalmedial Medisch Diagnostische Centra

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. M. Peters
dr. M. Peters

kinderarts-hematoloog, afdeling Kinderhematologie, Emma Kinderziekenhuis en Hemofiliebehandelcentrum, Amsterdam UMC, locatie AMC

Meer informatie en artikelen van deze auteur
C.H. van Ommen
C.H. van Ommen

kinderhematoloog, afdeling Kinderhematologie, Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

In Nederland wordt de antistollingsbehandeling met vitamine-K-antagonisten (VKA) bij kinderen, net als die bij volwassenen, gemonitord door de trombosedienst. Om inzicht te krijgen in het aantal kinderen met VKA in Nederland, alsmede de indicaties, kwaliteit en management van VKA-behandeling, is in 2017 een vragenlijst verstuurd naar alle trombosediensten in Nederland. Een identieke vragenlijst was in 2009 verstuurd. In 2017 stuurden 34 van de 50 trombosediensten (68,0%) in totaal 279 vragenlijsten terug. In 2009 was dit 79,3% (46 van de 58 trombosediensten) en betrof het 243 kinderen. Acenocoumarol werd het meest voorgeschreven. Het percentage patiënten met een INR binnen de therapeutische ranges was respectievelijk 67,1% (2009: 76,8%) voor de lage therapeutische range en 64,8% (2009: 71,6%) voor de hoge therapeutische range. De frequentie van capillaire bloedafnames steeg van 60,1% naar 88,9% in 2017 en de bloedafname werd steeds vaker door ouders en/of kinderen verricht (2009: 55,4%; 2017: 70,6%). Daarentegen was er een afname in het zelfdoseren van de medicatie (2009: 27,5%; 2017: 11,8%). Concluderend is de kwaliteit van VKA-behandeling bij kinderen in Nederland goed. Zelfmanagement, met name zelfdoseren, na goede educatie en onder goede supervisie van een gespecialiseerde trombosedienst, kan mogelijk de VKA-behandeling bij kinderen nog verder optimaliseren.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2019;16:223–9)

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.