Home » Tijdschriftartikelen » Casuïstiek » Behandeling en profylaxe met methyleenblauw bij ifosfamide-geïnduceerde encefalopathie

Behandeling en profylaxe met methyleenblauw bij ifosfamide-geïnduceerde encefalopathie

Door:
drs. C.F.V. de Leeuw
drs. C.F.V. de Leeuw

anios interne geneeskunde, afdeling Interne Geneeskunde, Franciscus Gasthuis & Vlieland, locatie Franciscus Gasthuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. S. Lugthart
dr. S. Lugthart

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Bristol University Hospitals, Bristol, Verenigd Koninkrijk, voorheen werkzaam bij afdeling Hematologie, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Ifosfamide is een alkylerend oncolyticum dat wordt gebruikt bij de behandeling van meerdere soorten solide tumoren en lymfomen, waaronder het hoogrisico-Burkitt-lymfoom. Een veel voorkomende en potentieel gevaarlijke bijwerking van ifosfamide is encefalopathie. Ongeveer 10 tot 30% van de patiënten ontwikkelt neurotoxiciteit als gevolg van ifosfamide. Methyleenblauw is mogelijk een essentieel onderdeel van de behandeling en zou tevens een profylactische werking kunnen hebben. Meer onderzoek is nodig voor het vaststellen van de optimale behandeling van deze frequent voorkomende en ernstige bijwerking van ifosfamide. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2018;15:82–6)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.