Eerste Maggie’s Center van Nederland opent deze zomer de deuren in Groningen

januari 2023 Actueel Willem Van Altena

Naast het UMCG in Groningen wordt momenteel gebouwd aan het eerste Maggie’s Center van Nederland. Het centrum biedt een helende en huiselijke plek waar mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad samen met hun partners, familieleden en vrienden kosteloos terecht kunnen voor een integraal aanbod van psychosociale hulp en begeleiding, als aanvulling op de medische zorg die het ziekenhuis kan bieden. Het is de bedoeling dat het centrum in de zomer van 2023 haar deuren opent.

Stichting Maggie’s Centers Nederland is opgericht als affiliatie van de The Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust in het Verenigd Koninkrijk, dat sinds 1996 met veel succes 27 centra heeft geopend op toonaangevende locaties naast ziekenhuizen. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Hongkong, Tokio en Barcelona. En binnenkort dus ook Groningen.

Vijf thema’s

Het aanbod van Maggie’s is onderverdeeld in programma’s aan de hand van vijf thema’s. Er is een ruime keuze aan activiteiten om mensen in alle leeftijden te ondersteunen, want elke levensfase kent specifieke vragen en behoeften.

  • Emotionele ondersteuning
    Maggie’s biedt individuele en groepstherapieën die patiënten en ex-patiënten helpen om te leren omgaan met angsten en zorgen, en helpen de mentale gezondheid en zelfvertrouwen te verbeteren.
  • Praktische ondersteuning
    Maggie’s biedt een stappenprogramma voor terugkeer naar werk en verstrekt informatie over verzekeringen, uitkeringen en andere praktische vraagstukken.
  • Fysieke ondersteuning
    Sport- en beweegprogramma’s, stoppen-met-roken-programma en workshops diëtiek helpen om de conditie te verbeteren en beter om te gaan met schommelingen in het energielevel. Ook organiseert Maggie’s haar en make-up workshops.
  • Sociale ondersteuning
    Kanker heeft ook impact op het sociale leven van patiënten en ex-patiënten, en op relaties. Wanneer de ziekte op de achtergrond verdwijnt, kan het voorkomen dat een relatie structureel veranderd is, bijvoorbeeld op het vlak van intimiteit en seksualiteit. Therapieën en gesprekken met oncologisch verpleegkundigen en psychologen helpen hierbij.
  • Ondersteuning van naasten en betrokkenen
    De zorg voor een zieke vraagt om ingrijpende aanpassingen. Van de een op andere dag verschuift de rolverdeling en ligt de focus op het ondersteunen van de ander. Maggie’s biedt daarbij de nodige ondersteuning.

Aanvullend werkt Maggie’s aan het creëren van een buddynetwerk waar patiënten een beroep op kunnen doen voor vervoer of ondersteuning tijdens consulten. E-health maakt het mogelijk  om op afstand ondersteuning te bieden.

Healing Environment

Maggie’s Center Groningen krijgt, zoals alle Maggie’s Centers, een opvallende uitstraling. Het gebouw is ontworpen door Marlies Rohmer Architects & Urbanists, met een tuin van de hand Piet Oudolf. Het gebouw is geïnspireerd op de architectuur van oude kloosters volgens de filosofie van ‘Healing Environment’. De essentie van ‘Healing Environment’ berust op de gedachte dat de omgeving waarin mensen verblijven van invloed is op hun gezondheid, en dat een goed ontworpen gebouw en tuin bijdraagt aan de genezing van de patiënt. Het gebouw is specifiek ontworpen om huiselijk en vriendelijk te zijn, met een warme uitstraling. Cliënten kunnen er voor, tijdens of na de behandeling in het ziekenhuis terecht om zich voor te bereiden, bij te komen en/of na te praten. De keuken is het hart van het gebouw; een plek om aan de keukentafel te zitten en anderen te ontmoeten.

Wie was Maggie?

De Maggie’s Centers ontlenen hun naam aan Maggie Keswick, een Schotse tuinarchitect die in 1993 te horen kreeg dat zij teruggekeerde borstkanker had en nog maar kort te leven had. Dankzij een experimentele chemobehandeling bleef zij nog 18 maanden in leven, en in die periode besloot zij om een kankercentrum op te richten waar een nieuwe benadering van oncologische zorg centraal zou staan. Meer informatie over de behandeling, stress-reducerende strategieën, psychologische steun én de mogelijkheid om andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten te ontmoeten in een relaxte huiselijke sfeer, waren daarbij de uitgangspunten. In 1996, ruim een jaar na Maggie’s dood, opende het eerste Maggie’s Center in Edinburgh.

Meer informatie

Bezoek de website van Maggie’s Center Nederland