MULTIPEL MYELOOM

HUIDIGE BEHANDELINGEN VOOR MULTIPEL MYELOOM

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

dr. J. Collins

Multipel myeloom wordt gekenmerkt door een abnormale klonale proliferatie van plasmacellen in het beenmerg, osteolytische botlaesies en immunodeficiëntie. Het is de op één na meest voorkomende hematologische maligniteit ter wereld.1 Hoewel het een ongeneeslijke hematologische maligniteit blijft, is het behandellandschap door de komst van nieuwe therapieën in de afgelopen tien jaar sterk veranderd. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot verbeteringen in de algehele overleving, de progressievrije overleving en de kwaliteit van leven, en kunnen gepaard gaan met minder toxiciteit.2 In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de huidige beschikbare behandelopties voor multipel myeloom.

Lees verder

GEPERSONALISEERDE BEHANDELING VAN MULTIPEL MYELOOM MET SELINEXOR TIJDENS DE EERSTE LIJNEN VAN DE BEHANDELING

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. P. van Rijn

In zijn onlangs gehouden lezing tijdens de 5e European Myeloma Network Meeting in Turijn, sprak prof. dr. Evangelos Terpos (National & Kapodistrian University of Athens, Griekenland) over gepersonaliseerde behandeling met selinexor van patiënten met multipel myeloom. In dit artikel wordt hiervan verslag gedaan.

Lees verder

OVERLEVINGSVOORDEEL VAN AUTOLOGE STAMCELTRANSPLANTATIE BIJ NIEUW GEDIAGNOSTICEERD MULTIPEL MYELOOM

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. M. Teuwen

Multipel myeloom is een veelvoorkomende vorm van bloedkanker, gekenmerkt door abnormale plasmacelgroei in het beenmerg.1 De standaardbehandeling voor patiënten met een nieuw gediagnosticeerd multipel myeloom bestaat uit hoge dosis chemotherapie, gevolgd door een autologe stamceltransplantatie.2–5 Twee eerdere meta-analysen lieten zien dat deze behandeling leidt tot een langere progressievrije overleving, maar geen voordeel in algehele overleving biedt, vergeleken met chemotherapie in standaarddosering zonder autologe stamceltransplantatie.6,7 Door het beperkte aantal studies in beide meta-analysen kon voor deze discrepantie echter geen verklaring worden gevonden. Daarom zijn onlangs een uitgebreidere systematische review en meta-analyse uitgevoerd.8 De resultaten hiervan worden in dit artikel uiteengezet.

Lees verder

BEHANDELING VAN PATIËNTEN MET TRIPLE-REFRACTAIR MULTIPEL MYELOOM MET TECLISTAMAB

NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024

Drs. P. van Rijn

Dankzij vorderingen in de behandelmogelijkheden van immunomodulerende middelen, proteasoomremmers en monoklonale antilichamen is de overleving van patiënten met multipel myeloom in de afgelopen tien jaar aanzienlijk verbeterd.1–6 Multipel myeloom blijft vooralsnog ongeneeslijk en de meeste patiënten worden geconfronteerd met recidivering van de ziekte, waarbij patiënten uiteindelijk refractair worden voor deze reguliere behandelmodaliteiten.7–9 In dit artikel wordt ingegaan op de toepassing van het BCMA-gerichte bispecifieke antilichaam teclistamab bij patiënten met multipel myeloom die triple-refractair zijn en delen internist-hematologen dr. Inger Nijhof (St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein), dr. Rimke Oostvogels (UMC Utrecht) en dr. Ruth Wester (Erasmus MC, Rotterdam) hun ervaringen en verwachtingen.

Lees verder