NTVH - 2025, nummer Special, zomer 2025
dr. Max Teuwen
Voor patiënten met nieuw gediagnosticeerd multipel myeloom die in aanmerking komen voor een autologe stamceltransplantatie is een voorafgaande inductietherapie met een viervoudig behandelschema de standaardbehandeling.1 Viervoudige behandelschema’s waarbij een anti-CD38 monoklonaal antilichaam, een proteasoomremmer, een immuunmodulerend geneesmiddel en dexamethason worden gecombineerd, hebben de eerstelijnsbehandeling veranderd en de prognose verder verbeterd.2–5 In de fase III-studie IFM2020-02-MIDAS wordt een op meetbare restziekte gebaseerde consolidatie- en onderhoudsstrategie na inductietherapie met een viervoudig behandelschema bestaande uit isatuximab, carfilzomib, lenalidomide en dexamethason onderzocht.6 Onlangs zijn van deze studie de tussentijdse resultaten direct na de inductieperiode gepubliceerd in het tijdschrift Blood.6
Lees verderNTVH - 2025, nummer Special, zomer 2025
dr. Max Teuwen
In de afgelopen decennia is het inzicht in de onderliggende biologie van multipel myeloom aanzienlijk toegenomen, in het bijzonder ten aanzien van de cytogenetica en moleculaire kenmerken van de ziekte, met verbeteringen in de vroegdiagnostiek, risicostratificatie en de behandeling van de ziekte tot gevolg.1 Deze kennis heeft de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van een reeks van innovatieve behandelingsstrategieën, die hebben bijgedragen aan betere responspercentages en een langere overleving. 2,3 De vooruitgang in de behandeling van patiënten met multipel myeloom van de afgelopen decennia heeft uiteindelijk geleid tot een verlenging van de mediane overleving van ongeveer drie jaar naar 8–10 jaar.4 Volgens een Australische projectie zal tussen 2018 en 2043 de prevalentie van de ziekte verder toenemen als gevolg van een stijging van het voor leeftijd gecorrigeerde incidentiepercentage met 14,9% en een verdere afname van de mortaliteit met 27,5%.5 In dit artikel worden de huidige behandelopties besproken, evenals de veelbelovende ontwikkelingen die in de nabije toekomst worden verwacht voor de behandeling van patiënten met multipel myeloom.
Lees verderNTVH - jaargang 20, nummer 1, februari 2025
No authors
Uit eerdere resultaten van de gerandomiseerde fase III-studie GMMG-HD6 was gebleken dat de toevoeging van elotuzumab aan inductiebehandeling en/of consolidatie- en onderhoudsbehandeling van patiënten met symptomatisch nieuw gediagnosticeerd multipel myeloom niet resulteert in een significant betere progressievrije en algehele overleving. Geüpdatete resultaten, afkomstig van de GMMG Myeloma Registry, laten nu zien dat dit ook na een follow-upduur van 85 maanden het geval is. Deze langetermijnresultaten zijn tijdens een postersessie van de 66e ASH Annual Meeting gepresenteerd door drs. Anne-Valérie Keller (Heidelberg University Hospital, Duitsland).
Lees verderNTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024
Dr. Robbert van der Voort
Uit recentelijk gepubliceerde resultaten van de gerandomiseerde fase III-studie ACCorD blijkt dat bij getransplanteerde patiënten met recidief multipel myeloom consolidatie- en onderhoudstherapie met ixazomib vergeleken met observatie resulteert in een statistisch significant betere progressievrije overleving. Wel is de incidentie van ernstige ongewenste voorvallen hoger met de consolidatie- en onderhoudstherapie dan met observatie.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024
Drs. Bianca Hagenaars
Ondanks vooruitgang in de behandeling van patiënten met multipel myeloom (MM), blijft deze hematologische maligniteit ongeneeslijk. Bij het doorlopen van de verschillende therapieopties ervaren patiënten steeds kortere periodes van remissie en worden zij vaak ongevoelig voor de drie belangrijkste klassen geneesmiddelen voor MM: de immunomodulerende middelen, proteasoomremmers en anti-CD38-antilichamen.1,2 Er is behoefte aan nieuwe behandelopties die goed verdragen worden en diepe en langdurige remissie induceren.1,3 In de fase I/II LINKER-MM1-studie zijn de veiligheid en werkzaamheid van het BCMAxCD3 bispecifieke antilichaam linvoseltamab onderzocht bij patiënten met gerecidiveerd/refractair (RR)MM. De resultaten van deze studie zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.4
Lees verderNTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024
Dr. Robbert van der Voort
Teclistamab is geregistreerd als monotherapie bij patiënten met recidief of refractair multipel myeloom na eerdere ‘triple-class’-therapie. Onlangs bleek uit de resultaten van de MajesTEC-1-studie dat teclistamab niet alleen veilig en werkzaam was bij patiënten die in het verleden ‘triple-class’-therapie kregen, maar ook voor degenen die in het verleden zowel ‘triple-class’-therapie als BCMA-gerichte therapie hebben ondergaan.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Congres nieuws EHA, augustus 2024
No authors
Bij patiënten met nieuw gediagnosticeerd multipel myeloom die in aanmerking komen voor transplantatie is de toevoeging van daratumumab aan inductie- en consolidatiebehandeling met bortezomib, lenalidomide en dexamethason en onderhoudsbehandeling met lenalidomide geassocieerd met meer patiënten die langdurig geen meetbare restziekte (MRD) hadden. Ook verbeterde daratumumab onder andere het aantal patiënten die tijdens de onderhoudsbehandeling van MRD-positief naar MRD-negatief veranderden. Deze nieuwe resultaten van de fase 3-PERSEUS-studie werden tijdens het EHA 2024 Hybrid Congress gepresenteerd door prof. dr. Pieter Sonneveld (Erasmus MC, Rotterdam).
Lees verder