Compas-Y: nieuwe app begeleidt kankerpatiënt in eerste jaar na diagnose

september 2021 Zorg van de Toekomst Willem Van Altena

Onderzoekers van Universiteit Twente en UMCG Groningen hebben een app ontwikkeld voor mensen die in het afgelopen jaar te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben. De app Compas-Y is bedoeld om een emotioneel steuntje in de rug te geven bij het verwerken van de diagnose en het ervaren van de behandelingen. Op die manier hopen de initiatiefnemers achter de app de mentale veerkracht van de kankerpatiënten te versterken.

De app is gebaseerd op het principe van zelfcompassie, een steunende en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat oefeningen met zelfcompassie mensen met kanker kunnen helpen hun angsten en spanningen beter te hanteren. Maar tot dusver bestond er nog geen smartphone-app voor. Terwijl het juist in de drukke en emotionele periode na de diagnose fijn kan zijn om de training te volgen in je eigen tempo, en op momenten die jou goed uitkomen.

De app Compas-Y is ontwikkeld samen met patiënten en verpleegkundigen. Voorafgaand aan het ontwerpproces zijn er workshops gehouden waar werd gepraat over de ervaringen van mensen kort na hun kankerdiagnose. Ook is in kaart gebracht welke vormen van psychosociale hulp al aangeboden worden, en wat er nog ontbreekt. Daarnaast werd vastgesteld welke functies de app zeker zou moeten hebben, en waar specifiek op gefocust moet worden.

Reacties

De app bevat diverse video’s, illustraties, verhalen en praktische oefeningen die allemaal te maken hebben met dingen waar mensen na een kankerdiagnose tegenaan kunnen lopen. Elke week komen er nieuwe onderwerpen en oefeningen bij, voor een periode van 6 weken. Patiënten kunnen de app gratis downloaden en op hun eigen manier en in hun eigen tijd gebruiken. De eerste deelnemers zijn intussen met de app aan de slag en de reacties zijn lovend.

Een patiënt reageert als volgt: “Ik kan niet anders zeggen dan dat de app heel belangrijk is geweest. Door de app kon ik kon makkelijker het werk loslaten of zeggen van hé, luisteren naar mijn lichaam, ik stop ermee voor vandaag.”

Onderzoek

De Universiteit Twente wil nu onderzoeken of de gratis app Compas-Y goed werkt voor mensen die sinds kort kanker hebben. De app wordt door zorgverleners in de deelnemende ziekenhuizen in Twente aangeboden, maar mensen uit het hele land en met alle vormen van kanker, die in het afgelopen jaar de diagnose hebben gehad kunnen zich online aanmelden. In het kader van het onderzoek krijgen eerst een vragenlijst in te vullen, en vervolgens toegang tot de app.

Aanmelden

Ga naar www.compas-y.nl om u aan te melden voor de nieuwe app Compas-Y.