dr. S.E.M. Schols

Artikelen:

Pyruvaatkinase-activatie door mitapivat (AG-348) bij sikkelcelziekte: de ESTIMATE-studie

1 oktober 2020

ACHTERGROND

Sikkelcelziekte (SCZ) is één van de meest voorkomende monogenetische aandoeningen met de hoogste prevalentie in sub-Sahara-Afrika.1 Deoxygenatie van hemoglobine S (HbS) leidt tot polymerisatie en vorming van karakteristieke sikkelcellen. Deze erytrocyten zijn minder vervormbaar en fragiel, waardoor een complex p… Lees verder »

Fibrinolysestoornissen: een klinische review

1 juni 2020

INLEIDING

Fibrinolyse is het proces van het oplossen van het fibrinestolsel. Dit proces wordt gereguleerd door activators, remmers en cofactoren om een delicate balans te bewaren. Een overzicht van deze balans is weergegeven in Figuur 1.

Lees verder »

Transfusie-onafhankelijke thalassemie (thalassemie intermedia): een klinische diagnose met majeure complicaties

1 februari 2020

INLEIDING

Hemoglobinopathieën bestaan uit een groep erfelijke vormen van anemie waarbij sprake kan zijn van structurele (vorm) veranderingen van het hemoglobine (zoals hemoglobine S bij sikkelcelziekte, hemoglobine C, D en E) of veranderingen in de synthese van de globineketens. Structurele hemoglobinopathieën leiden meestal tot norma… Lees verder »

Oude liefde roest niet, ijzer wel: de protonpompremmer bij preventie van ijzerstapeling

1 september 2019

INLEIDING

Bijna één miljard mensen wereldwijd hebben een afwijking in de ijzerhomeostase, leidend tot anemie of hemochromatose. 1 IJzer is een essentiële voedingsstof die onderdeel is van fundamentele biochemische reacties. Voor de dagelijkse productie van rode bloedcellen is onder fysiologische omstandigheden 25 mg ijzer … Lees verder »

Je gaat het pas zien als je het door hebt: als ITP meer is dan alleen trombocytopenie

1 januari 2019

INLEIDING

In 2009 werd het ziektebeeld idiopathische trombocytopenische purpura naar aanleiding van verbeterde inzichten in de pathofysiologie hernoemd naar immuuntrombocytopenie (ITP).1

ITP wordt gekenmerkt door verworven, passagère of chronische, immuungemedieerde trombocytopenie (trombocyten <100 x 109 Lees verder »

Genoomdiagnostiek bij congenitale trombocytenstoornissen

1 juni 2018

INLEIDING

Congenitale trombocytenstoornissen vormen een zeldzame groep stoornissen die bestaan uit een verminderd aantal trombocyten (trombocytopenie), een verminderde functie van de trombocyten (trombocytopathie) of een combinatie van beide. Tabel 1 geeft een overzicht van de bekende congenitale trombocytopenieën en trombocytop… Lees verder »

RBIN: zeldzame bloedingsstoornissen in Nederland

30 juli 2017

INLEIDING

De zeldzame bloedingsstoornissen (deficiënties van fibrinogeen, factor II, V, VII, X, XI, XIII, factor V en VIII gecombineerd, α2-antiplasmine of ‘plasminogen activator inhibitor 1’) hebben over het algemeen een autosomaal recessief overervingspatroon. Deze aandoeningen vormen een klein gedeelte van alle erfelijke bloedi… Lees verder »

Hoe behandel ik heparine-geïnduceerde trombocytopenie?

1 juni 2017

INLEIDING

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT) is een potentieel levensbedreigende protrombotische immuunaandoening die ontstaat door het gebruik van ongefractioneerde heparine of heparinederivaten (zoals laagmoleculairgewichtheparinen; LMWH's), waarbij bloedingen minder op de voorgrond staan.1 Voor patiënten die zij… Lees verder »

Aanbevolen

Laserincubatie van rode bloedcellen zorgt voor een significant snellere bepaling van de bloedgroep, …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.