dr. R. van Wijk

Artikelen:

Pyruvaatkinase-activatie door mitapivat (AG-348) bij sikkelcelziekte: de ESTIMATE-studie

1 oktober 2020

ACHTERGROND

Sikkelcelziekte (SCZ) is één van de meest voorkomende monogenetische aandoeningen met de hoogste prevalentie in sub-Sahara-Afrika.1 Deoxygenatie van hemoglobine S (HbS) leidt tot polymerisatie en vorming van karakteristieke sikkelcellen. Deze erytrocyten zijn minder vervormbaar en fragiel, waardoor een complex p… Lees verder »

Uw diagnose?

1 mei 2020

CASUS

Een 51-jarige man werd op de polikliniek Interne Geneeskunde gezien vanwege controle voor asymptomatische B-cel chronische lymfocytaire leukemie (B-CLL, stadium Rai-1). Het hemoglobine was 7,3 mmol/l (8,0–10,5 mmol/l) met een lymfocytose van 35 × 109/l (1–3,5 × 109/l). In de perifere bloeduitstrijk werd… Lees verder »

Uw diagnose?

1 september 2018

CASUS

Een 23-jarige man heeft vanaf zijn geboorte hemolytische anemie. Aanvankelijk werd dit geduid als Diamond-Blackfananemie waarvoor behandeling met prednison. Een jaar na geboorte werd de diagnose congenitale elliptocytose gesteld waarvoor frequente transfusies. Patiënt werd nu naar onze polikliniek verwezen met de vraag of een spl… Lees verder »

Diagnostiek bij hemolytische anemie

1 maart 2017

INLEIDING

Tot recent waren de therapeutische mogelijkheden voor de behandeling van de meeste vormen van hemolytische anemie beperkt. In de laatste jaren is echter het aantal geneesmiddelen voor de behandeling van diverse vormen van verworven en aangeboren hemolytische anemie sterk toegenomen. Ook voor relatief zeldzame vormen van hemoly… Lees verder »

Zeldzame hereditaire enzymstoornissen van de rode bloedcel

1 maart 2013

Inleiding

Klinisch relevante enzymstoornissen van de rode bloedcel resulteren in hereditaire non-sferocytaire hemolytische anemie (HNSHA). Een dergelijke stoornis moet worden vermoed bij patiënten met een persisterende niet-immuungemedieerde normocytaire hemolytische anemie, waarbij afwijkingen aan het hemoglobine zijn uitgesloten, er … Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.