dr. M.H. Cnossen

Artikelen:

Het componeren van een behandeling op maat voor patiënten met een aangeboren bloedstollingstoornis (SYMPHONY-onderzoeksconsortium)

1 juli 2020

INLEIDING

In Nederland zijn er naar schatting 180.000 kinderen en volwassenen met een aangeboren bloedstollingsstoornis; sommigen nog zonder diagnose. Patiënten ervaren frequente bloedingen van slijmvliezen en in spieren en gewrichten, die zorgen voor ongemak en pijn. Wanneer bloedingen niet tijdig en/of adequaat worden behandeld kunne… Lees verder »

Uw diagnose?

1 juli 2020

CASUS

Een vijf maanden oude baby werd verwezen naar ons ziekenhuis in verband met anemie en een familieanamnese die zeldzame hemoglobinopathie vermeldde, onder andere bij de moeder van het kind. Dragerschap van deze specifieke hemoglobinopathie was reeds vastgesteld in het navelstrengbloed van het kind. Bij lichamelijk onderzoek was de … Lees verder »

RBIN: zeldzame bloedingsstoornissen in Nederland

30 juli 2017

INLEIDING

De zeldzame bloedingsstoornissen (deficiënties van fibrinogeen, factor II, V, VII, X, XI, XIII, factor V en VIII gecombineerd, α2-antiplasmine of ‘plasminogen activator inhibitor 1’) hebben over het algemeen een autosomaal recessief overervingspatroon. Deze aandoeningen vormen een klein gedeelte van alle erfelijke bloedi… Lees verder »

Uw diagnose?

1 maart 2017

CASUS

Een tweeling van 4 jaar oud wordt naar ons verwezen in verband met een trombocytopenie. De twee jongens zijn prematuur geboren bij een amenorroeduur van 32 weken. Er is niet bekend of er sprake was van een neonatale trombocytopenie. De ouders zijn uit Sri Lanka afkomstig. Moeder is ook bekend met een trombocytopenie, die bij toeva… Lees verder »

DAVID-studie: perioperatieve combinatiebehandeling van DDAVP met factor VIII-concentraat bij milde hemofilie-A-patiënten

1 september 2016

Inleiding

Hemofilie A is een erfelijke stollingsstoornis, veroorzaakt door een tekort aan stollingsfactor VIII (FVIII). Milde patiënten (FVIII >0,05 IE/ml) hebben een verhoogd risico op bloedingen na een (chirurgisch) trauma. Perioperatieve streefwaarden voor FVIII, beschreven in de richtlijn (zie Tabel 1), zijn gericht op he… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.