dr. G.D. te Raa

Artikelen:

De immuungecompromitteerde hematologische patiënt op reis: praktische adviezen voor de hematoloog

1 december 2020

INLEIDING

De afgelopen zomer was door de wereldwijde COVID-19-pandemie voor veel Nederlanders anders dan anders. Velen van ons waren aan huis gebonden en zomervakanties werden afgeblazen. Dat terwijl het aantal reizen naar verre landen de laatste jaren juist een enorme groei doormaakte en reizen naar tropische oorden in Azië, Afrika en… Lees verder »

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van chronische lymfatische leukemie/ kleincellig lymfocytair lymfoom

1 december 2020

INLEIDING

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen in Nederland met een naar leeftijd gestandaardiseerde incidentie van 3,9 per 100.000 personen per jaar.1,2 De ziekte komt vooral voor bij oudere mensen en de mediane leeftijd bij presentatie is 72 jaar. De afgelopen jaren… Lees verder »

Opportunistische infecties tijdens gebruik van ibrutinib bij patiënten met chronische lymfatische leukemie

1 mei 2020

INLEIDING

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is met een incidentie oplopend tot 50 per 100.000 de meest voorkomende leukemie ter wereld.1 Met de standaardtherapie blijft het tot op heden een incurabele ziekte. Nieuwe behandelingsmogelijkheden hebben de prognose echter sterk verbeterd. Hieronder vallen onder andere de B-cel… Lees verder »

Stollingscorrectie rondom ingrepen bij patiënten met leverfalen

1 september 2019

INLEIDING

Afwijkingen in de hemostase komen frequent voor bij patiënten met leverfalen. Lange tijd werd gedacht dat een defect in de aanmaak van procoagulante factoren (zoals stollingsfactor II, V, VII, IX, X, XI en fibrinogeen) en trombocytopenie zorgde voor een verhoogde kans op bloedingen en beschermde tegen trombose. Maar in de pra… Lees verder »

Moleculaire karakteristieken en prognose bij chronische lymfatische leukemie

1 april 2016

Inleiding

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is een heterogene ziekte en het beloop verschilt van patiënt tot patiënt. Bij de een gedraagt de ziekte zich heel sluimerend zonder symptomen en is behandeling niet nodig, maar bij de ander uit de ziekte zich agressief met noodzaak tot behandeling en snel overlijden binnen 2–3 jaar na … Lees verder »

Monoklonale B-cellymfocytose: incidentie, risicostratificatie en aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk

1 juni 2012

Inleiding

Van een monoklonale B-cellymfocytose (MBL), een relatief nieuwe entiteit, is sprake wanneer een kleine monoklonale B-celkloon wordt gevonden in het bloed van asymptomatische individuen. In de meeste gevallen (85%) hebben deze klonen het immuunfenotype van chronische lymfatische leukemie (CLL)-cellen (‘CLL-fenotype MBL’). T… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.