dr. F.A. Klok

Artikelen:

Diagnostiek naar longembolie bij zwangere patiënten

16 maart 2020

ACHTERGROND

Acute longembolie is een van de meest voorkomende oor-zaken van maternale sterfte in de westerse wereld.1–3 Symptomen die optreden bij een acute longembolie tonen veel overlap met fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap, zoals tachycardie, dyspneu of oedeem aan de benen. Gezien het feit dat zwangere … Lees verder »

Diagnostiek en behandeling van armvenetrombose

1 november 2018

INLEIDING

De diagnose armvenetrombose wordt gesteld als de trombose gelokaliseerd is in één van de venen van de bovenste extremiteit (vena subclavia, vena axillaris en vena brachialis) en de hals (vena jugularis). Van alle patiënten die worden gediagnostiseerd met een diepe veneuze trombose (DVT), betreft het bij 4–10% een armvenet… Lees verder »

Directe orale anticoagulantia bij kankergeassocieerde veneuze trombo-embolie

1 januari 2018

INLEIDING

In 1865 werd de sterke associatie tussen veneuze trombo-embolie en kanker voor het eerst beschreven door de Franse internist Armand Trousseau en toen al deed hij de suggestie dat tumorcellen kunnen interfereren met de bloedstolling en op deze wijze elders in het lichaam trombose kunnen veroorzaken.1 Ondanks dat zich… Lees verder »

Langetermijnprognose na een acute longembolie

1 september 2014

Inleiding

Acute longembolie wordt over het algemeen beschouwd als een acute, tijdelijke aandoening. Toch doen zich op de lange termijn geregeld complicaties voor bij patiënten die zijn behandeld voor een longembolie.1 Niet alleen hebben zij levenslang een aanzienlijke kans dat de ziekte recidiveert, ook kunnen zij, zij het m… Lees verder »

Years: evaluatie van een vereenvoudigd diagnostisch algoritme bij verdenking van longembolie

1 juli 2014

Achtergrond

Klinisch verdachte longembolie is een frequent probleem op de afdeling Spoedeisende Hulp. Door het toepassen van het huidige geaccepteerde diagnostisch algoritme, bestaande uit de Wells-score en de D-dimeertest, kan bij ongeveer 25% een longembolie worden uitgesloten zonder het verrichten van een CT-scan.1 Ondanks… Lees verder »

Klinische betekenis van een subsegmentale longembolie

1 juni 2014

Inleiding

De introductie van multidetector-CT-scanners heeft de radiologische visualisatie van longembolieën aanzienlijk verbeterd en deze methode wordt nu beschouwd als beeldvormend onderzoek van eerste keuze om een diagnose ‘acute longembolie’ aan te tonen dan wel uit te sluiten.1 In vergelijking met eerdere beeldvormi… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.