dr. E.J. van Beers

Artikelen:

Pyruvaatkinase-activatie door mitapivat (AG-348) bij sikkelcelziekte: de ESTIMATE-studie

1 oktober 2020

ACHTERGROND

Sikkelcelziekte (SCZ) is één van de meest voorkomende monogenetische aandoeningen met de hoogste prevalentie in sub-Sahara-Afrika.1 Deoxygenatie van hemoglobine S (HbS) leidt tot polymerisatie en vorming van karakteristieke sikkelcellen. Deze erytrocyten zijn minder vervormbaar en fragiel, waardoor een complex p… Lees verder »

Uw diagnose?

1 oktober 2019

CASUS

Een 27-jarige man, bekend met bèta-thalassemie intermedia (niet-transfusie-afhankelijke thalassemie) werd opgenomen met een symptomatische anemie met een hemoglobine (Hb) van 1,9 mmol/l (normaal 8,5–10,5) bij koorts na terugkomst uit Ghana. De rest van het bloedbeeld was normaal en er was geen sprake van toename van hemolyse; z… Lees verder »

Oude liefde roest niet, ijzer wel: de protonpompremmer bij preventie van ijzerstapeling

1 september 2019

INLEIDING

Bijna één miljard mensen wereldwijd hebben een afwijking in de ijzerhomeostase, leidend tot anemie of hemochromatose. 1 IJzer is een essentiële voedingsstof die onderdeel is van fundamentele biochemische reacties. Voor de dagelijkse productie van rode bloedcellen is onder fysiologische omstandigheden 25 mg ijzer … Lees verder »

Nieuwe tijden: de MRI als gouden standaard bij ijzerstapeling

1 oktober 2018

INLEIDING

IJzerstapeling bij erfelijke anemieën is grofweg onder te verdelen in twee categorieën:

  1. IJzerstapeling ten gevolge van frequente bloedtransfusies. Het model hiervoor is de transfusie-afhankelijke thalassemie (TDT), en;
  2. IJzerstapeling ten gevolge van een (ineffectieve) erytropoëse of chronische… Lees verder »

PPI Shine Again: studie naar protonpompremmers bij de behandeling van secundaire hemochromatose bij erfelijke anemieën

1 juli 2018

INLEIDING

De belangrijkste oorzaak van anemie uitgedrukt in ‘years lived with disability’ (YLD) in West-Europa is erfelijke anemie.1 IJzerstapeling is een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij patiënten met erfelijke anemie, die niet-transfusieafhankelijk zijn. De ijzerstapeling ontstaat door een toegeno… Lees verder »

Diagnostiek bij hemolytische anemie

1 maart 2017

INLEIDING

Tot recent waren de therapeutische mogelijkheden voor de behandeling van de meeste vormen van hemolytische anemie beperkt. In de laatste jaren is echter het aantal geneesmiddelen voor de behandeling van diverse vormen van verworven en aangeboren hemolytische anemie sterk toegenomen. Ook voor relatief zeldzame vormen van hemoly… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.