dr. C.M. Zwaan

Artikelen:

Tyrosinekinaseremmers voor de behandeling van kinderen en adolescenten met chronische myeloïde leukemie in de chronische fase

1 maart 2019

INLEIDING

Tot aan de introductie van imatinib voor kinderen met chronische myeloïde leukemie (CML) in de chronische fase (CP) in 2003 werd CML behandeld met hydroxyureum of interferon-alfa (IFN-α) voorafgaand aan allogene stamceltransplantatie (allo-SCT).1 Allo-SCT is tot op heden de enige curatieve behandeling.2 Lees verder »

Hematologische afwijkingen bij kinderen met downsyndroom

1 januari 2016

Inleiding

Downsyndroom (DS) wordt veroorzaakt door een constitutionele trisomie 21 of bij een kleiner deel van de patiënten een ongebalanceerde translocatie van chromosoom 21. De prevalentie van DS in Nederland is 16 per 10.000 levendgeborenen.1 DS wordt gekenmerkt door specifieke dysmorfieën, mentale retardatie en een verh… Lees verder »

Myelodysplastisch syndroom op de kinderleeftijd

1 juli 2014

Inleiding

Myelodysplastisch syndroom (MDS) is een aandoening die bij kinderen minder dan 5% van de hematologische maligniteiten uitmaakt.1,2 Dit komt jaarlijks neer op 3–7 nieuwe gevallen van MDS op de kinderleeftijd in Nederland (zie Figuur 1).

Lees verder »

De moleculaire ontrafeling van acute myeloïde leukemie op de kinderleeftijd

1 juli 2014

Inleiding

Epidemiologie van AML bij kinderen

De meest voorkomende maligniteit op de kinderleeftijd is acute leukemie. Hiervan wordt 80% gediagnosticeerd als acute lymfatische leukemie (ALL) en 15–20% als acute myeloïde leukemie (AML). De incidentie in Nederland van AML bij zuigelingen is 14/1.000.000 patiënten, bij kinderen… Lees verder »

MLL-herschikte acute myeloïde leukemie bij kinderen: een heterogene ziekte

1 juli 2012

Inleiding

Alhoewel leukemie bij kinderen de meest voorkomende kanker is, betreft het in slechts 15–20% van de gevallen acute myeloïde leukemie (AML). Ondanks intensieve behandelprotocollen met chemotherapie geneest slechts 60–70% van deze kinderen. AML is een heterogene ziekte, wat wordt gereflecteerd door verschillen in morfologie… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.