Amsterdam UMC slaat een nieuwe weg in: door intensive-care-patiëntengegevens openbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek hoopt het ziekenhuis de zorg te kunnen verbeteren en levens te redden.

Als eerste ziekenhuis in Europa zal Amsterdam UMC de data van intensive-care-patiënten openbaar toegankelijk maken. Hierbij zijn individuele gegevens van patiënten niet traceerbaar. Het ziekenhuis hoopt door middel van de nieuwe maatregel de zorg te verbeteren en een snellere behandeling van toekomstige patiënten mogelijk te maken.

Algoritmes

Door middel van een grote hoeveelheid datapunten (1 miljard, voornamelijk vanuit de bewakingsapparatuur), kunnen artsen en onderzoekers van over de hele wereld algoritmes ontwikkelen met kunstmatige-intelligentie-technieken. Met deze algoritmes zou het mogelijk kunnen worden om situaties te voorspellen, aan de hand van gegevens uit het verleden. Zo wordt getracht de zorg op de intensive-care te verbeteren, alsmede het ziekteverloop van de patiënt.

Amerikaanse intensive-care-afdelingen gingen ons al voor. Het type organisatie en patiënten kan echter sterk verschillen tussen Amerika en Europa, wat kan leiden tot andere algoritmes. Daarom is de Europese Vereniging voor Intensive Care Geneeskunde (ESICM) met het initiatief in Amsterdam gestart. Hiermee hopen zij andere ziekenhuizen aan te moedigen dit voorbeeld te volgen. Het project wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Privacy

Volgens Amsterdam UMC, ESICM en NVIC staat de privacy van de patiënt altijd voorop. De wet- en regelgeving zal strikt worden nageleefd. Bovendien kunnen patiënten het aangeven wanneer zij niet mee willen doen met het onderzoek.

Meer informatie: https://amsterdammedicaldatascience.nl/