Kunstmatige intelligentie draagt 18 mogelijke geneesmiddelen tegen coronavirus aan

april 2020 Corona Willem Van Altena

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt op steeds meer medische terreinen toegepast. En nu is er ook een bedrijf bezig om AI in te zetten in de zoektocht naar mogelijke medicijnen die ingezet kunnen worden bij de behandeling van mensen die door het coronavirus besmet zijn geraakt.

Drug Discovery Platform

De firma Gero uit Singapore specialiseert zich in AI-gedreven onderzoek naar geneesmiddelen. Hun Gero AI Drug Discovery platform heeft nu een lijst van geneesmiddelen en andere werkzame stoffen doorgespit om te zien of ze mogelijk van nut kunnen zijn bij het behandelen van corona. De lijst met gevonden middelen is door Gero vrijgegeven zodat er meteen geprobeerd kan worden of de middelen inderdaad werkzaam zijn.

In totaal gaat het om 18 middelen, die allemaal al op mensen getest zijn. Daarvan zijn er 6 door de FDA (de Amerikaanse tegenhanger van het EMA) goedgekeurd, 3 zijn teruggetrokken na goedkeuring, en de andere 9 zijn nog niet goedgekeurd maar wel al op mensen getest in klinische studies. Enkele middelen zijn al decennia lang bekend en worden ingezet bij mensen en dieren, en er zijn zelfs middelen bij waarvan al bekend is dat ze werkzaam zijn tegen andere coronavirussen. : De meeste van deze middelen kunnen direct in klinische studies worden getest om aan de dringende vraag naar geneesmiddelen die effectief zijn tegen COVID-19 te voldoen.

Off-label gebruik

Gero waarschuwt wel nadrukkelijk dat het belangrijk blijft dat de regels voor off-label gebruik van geneesmiddelen niet uit het oog verloren worden, en dat zelfmedicatie voorkomen moet worden. “Wij nodigen de farmaceutische industrie, de universiteiten, de gezondheidsorganisaties en alle betrokken partijen om samen te werken bij het testen van de gevonden kandidaat-geneesmiddelen om er zo voor te zorgen dat ze zo snel mogelijk beschikbaar worden voor patiënten”, laat Gero weten in een verklaring. Wij nodigen farmabedrijven uit om hun data met ons te delen en gebruik te maken van ons Gero AI drug discovery platform.

Bron

Website van Gero AI in Singapore.