Coronavirus en stollingsconcentraten: patiëntenorganisatie verwacht geen problemen

februari 2020 Beter Leven Willem Van Altena

De Europese organisatie voor mensen met een stollingsstoornis (EHC) volgt de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Wat betekent het coronavirus immers voor stollingsconcentraten? De EHC heeft daar inmiddels een officieel standpunt over naar buiten gebracht.

De EHC is van mening dat de stappen, die momenteel in Nederland en in Europa worden genomen om het coronavirus het hoofd te bieden, toereikend zijn. Plasma dat wordt toegepast in stollingsconcentraten wordt altijd zorgvuldig gezuiverd en daarmee wordt de kans op overdraagbare ziektes, zoals corona, heel klein. Dit geldt voor zowel medicijnen op basis van plasma als ingevroren plasma. Het coronavirus (officiele naam: 2019-nCoV) is relatief groot, 120 nanometer in doorsnede, en de gebruikelijke maatregelen om virussen uit te schakelen en het plasma te zuiveren zijn toereikend om het coronavirus buiten de deur te houden. Voor recombinant producten is er helemaal geen kans op overdracht van het coronavirus.

Het risico op besmetting blijft beperkt, stelt de EHC, en verwijst door naar het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC). Zeker met de juiste maatregelen van gezondheidsinstellingen en tijdige diagnose. Ook internationale reizen kunnen gewoon doorgaan, behalve naar de provincie Hubei in China. Voor heel China geldt een aangepast reisadvies wat betekent dat reizen alleen moet gebeuren als het strikt noodzakelijk is. Verder wordt patiënten geadviseerd om met vragen contact te zoeken met de behandelaar.

Bron
1. Lees HIER de verklaring van de EHC (Engelstalig).