Vrolijke interventies van Rene Jacobs zwermen uit over de hele wereld

november 2019 Kunst Kijker Eline Feenstra

Een schattig boerderijtje in de schaduw van enorme fly-overs. Een Hollands landschapje met een gele neon M er hoog bovenuit stekend. Of een verzameling gekleurde houten blokjes, die als je door je wimpers kijkt opeens in het ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer verandert. Van het werk van beeldend kunstenaar Rene Jacobs (1969) kun je veel zeggen, maar humorloos of alledaags is zijn kunst absoluut niet.

Vanuit zijn galerie ART Jacobs aan de Nieuwe Langendijk, vlak achter de Nieuwe Kerk in Delft werkt de geboren Rotterdammer onuitputtelijk aan een stroom geniale beeldgrappen en kritische vondsten. Want dat er een boodschap achter zijn kunst zit: reken maar.

René Jacobs noemt zich de uitvinder van het ‘Tragisch Realisme’. “Ik kijk voortdurend om me heen en laat me inspireren door wat ik zie. En dat verwerk ik dan in mijn kunst. Zo word ik wel eens verdrietig als ik zie hoe we met onze mooie polders omspringen. Dat heeft geleid tot mijn serie ‘Interventions’. Op rommelmarkten en veilingen tik ik heel goedkoop kleine en nogal nietszeggende landschapjes op, en daar voeg ik dan wat aan toe. Kleine maatschappijkritische verhaaltjes zonder woorden. Of ik ermee zit dat ik het werk van een andere kunstenaar ‘vermink’? Ach. Niet echt.” Jacobs’ bewonderaars vinden het duidelijk ook geen punt: tachtig procent van de werken vindt snel een koper, en de helft ervan hangt in het buitenland.

Ziekenhuis

Recent vond het allergrootste werk dat Jacobs ooit schilderde zijn weg naar het nieuwe Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. ‘Door de eeuwen heen’ heet het, en het is vijf meter breed bij een meter twintig hoog. Het panoramische werk is een visuele samenvatting van de Delftse geschiedenis. “Heel veel patienten en familieleden kwamen speciaal naar mijn galerie om te vertellen hoeveel verstrooiing en troost ze aan mijn werk ontleenden”, vertelt Jacobs. “Ja, ontleenden, verleden tijd, want het ziekenhuis heeft het schilderij naar de vijfde etage verplaatst. Zodat haast niemand het meer ziet. Ik kan wel vertellen dat dat een zwarte dag voor me was. Hopelijk keert het ooit weer terug naar beneden.”
Wie zelf wel eens een echte Jacobs wil bezitten heeft geluk: voor een succesvolle kunstenaar is zijn werk heel sympathiek geprijsd. Sterker nog: een minischilderijtje –met ezel- kost een luttele 14 euro. Favoriet is het ‘Meisje met de Beugel’, een komische kijk op Vermeers meesterwerk, het Meisje met de Parel. “Ik vond dat ze een ‘bite’ nodig had. Letterlijk!” Ze vliegen met 3000 stuks per jaar de galerie uit.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over openingstijden en te koop staande werken op:
www.artjacobs.nl