Fototentoonstelling ‘Vereeuwigd’ geeft palliatieve zorg een gezicht

november 2019 Kunst Kijker Eline Feenstra

In 2018 is een fototentoonstelling onder de naam ‘Vereeuwigd’ te zien geweest in verschillende ziekenhuizen. Deze zomer is er een vervolg gekomen onder de naam ‘Vereeuwigd: kracht’. Onderwerp van de tentoonstelling zijn ongeneeslijk zieke mensen, die in de palliatieve fase van hun zorgtraject verkeren.

De fototentoonstellingen waren een uitvloeisel van de website www.vereeuwigd.nu, waarop mensen in de laatste levensfase hun verhalen en anekdotes deelden. Bijna 200 mensen hebben dat gedaan, en ruim 140 van het hebben zich ook laten fotograferen in een fotoshoot. Daar werd door bekende fotografen aan meegewerkt, zoals Govert de Roos, Patricia Steur en Humberto Tan.

In 2018 werden 36 van die foto’s met de bijbehorende verhalen geselecteerd voor een tentoonstelling die rondreisde langs diverse musea. Ongeveer 40.000 mensen hebben de tentoonstelling gezien.

Confronterend

De editie van 2019 is iets kleiner van opzet, met 24 foto’s. Volgens de samenstellers zijn de foto’s en verhalen erg confronterend en aangrijpend, en raakten bezoekers van de eerste tentoonstelling overvoerd. Ook voor deze tentoonstelling hebben diverse Nederlandse en Belgische fotografen werken aangeleverd, zoals Miranda Schmitz, Filip van Roe, Elfie de Clerk, Jitske Schols, Carla van de Puttelaar, Koos Breukel en Maarten Corbijn.

De tentoonstelling is te zien op vijf plekken in Nederland en België. Tussen 6 juli en 30 augustus waren de foto’s te bewonderen in de Grote of Sint Laurenskerk in Rotterdam, daarna was van 1 tot en met 27 september de Martinikerk in Groningen aan de beurt, gevolgd door het UMC Groningen. Van 20 oktober tot en met 16 november reist de expositie zelfs naar België (Sint Pauluskerk, Antwerpen), om te eindigen in de Krachtcentrale te Huizen, van 19 november tot en met 8 december.

Bij de tentoonstelling hoort een fotoboek, dat onder redactie van Gert Willem Haasnoot is samengesteld. De website Vereeuwigd is door de Koninklijke Bibliotheek aangemerkt als Nationaal Digitaal Erfgoed. De inhoud van de website worden gearchiveerd voor latere generaties.