Tweede CAR-T productiefaciliteit in Nederland brengt behandeling leukemie dichter bij patiënten

mei 2022 Zorg van de Toekomst Willem Van Altena

Farmaceut Bristol Myers Squibb (BMS) is begonnen met de bouw van een nieuwe productiefaciliteit voor CAR-T celtherapie. Als locatie is gekozen voor het Oegstgeester deel van het Leiden Bio Science Park. De bouw is inmiddels in volle gang, vlakbij het anatomische museum Corpus. Het is de tweede CAR-T faciliteit in ons land: eerder opende Gilead al de Kite-productiefaciliteit in Hoofddorp. Nederland is daarmee een mondiale koploper in het maken  CAR-T celtherapie wordt onder meer ingezet in de precisiebehandeling van diverse vormen van leukemie.

Behandeling met eigen afweercellen

CAR-T staat voor Chimeric Antigen Receptor T-cell. CAR-T-celtherapie is een therapie waarbij patiënten met hematologische kanker met hun eigen cellen worden behandeld. Bepaalde witte bloedcellen, de T-cellen, worden uit het bloed van de patiënt gehaald, en vervolgens in het laboratorium bewerkt. Aan de T-cellen wordt dan een gen toegevoegd waarmee deze T-cellen tumorcellen kunnen herkennen. De patiënt krijgt de aangepaste T-cellen vervolgens terug in het lichaam, waar zij tumorcellen herkennen en opruimen.

De nieuwe celtherapie-faciliteit in Oegstgeest wordt de vijfde van BMS wereldwijd en de eerste Europese faciliteit van de biofarmaceut. Het bedrijf wil hiermee celtherapie dichter bij de Nederlandse en Europese patiënten brengen. Zodoende gaat er geen kostbare tijd meer verloren met het van en naar andere landen (meestal de V.S.) transporteren van bloed van de patienten. Juist bij CAR-T celtherapie levert dat aanzienlijk behandelvoordeel op.

De CAR-T faciliteit van BMS krijgt een oppervlakte van 19.000 m2, vergelijkbaar met drie voetbalvelden. Eind 2024 moet het gebouw opgeleverd worden.

Meer informatie

Bezoek de website van Bristol Myers Squibb