‘Slimme bedden’ moeten zorg in Erasmus MC verbeteren

september 2019 Zorg van de Toekomst Eline Feenstra

Het Erasmus MC in Rotterdam start met een vijftien jaar durende proef, waarbij 850 ‘slimme bedden’ allerlei patiëntinformatie gaan verzamelen. Dat maakte het ziekenhuis in april 2019 bekend.

De bedden zijn ontworpen en gemaakt door het Amerikaanse Hill-Rom, dat zich toelegt op technologisch innovatieve producten. Het bedrijf gebruikt het Erasmus MC in wezen als een Europese proeftuin om te zien hoe hun bedden werken in de praktijk, en verder verbeterd kunnen worden. Erasmus MC wordt ook wijzer van de samenwerking omdat het ziekenhuis verwacht dat de gegevens die de bedden gaan verzamelen handvatten zullen aanreiken om de zorg beter en efficiënter te maken.

De bedden verzamelen allerlei gegevens over de patiënt, zoals schommelingen in het lichaamsgewicht. Ook houdt het bed in de gaten of de patiënt het bed verlaat of probeert op te staan. De bedden kunnen zelfs doorliggen tegengaan dankzij een matras met opblaasbare cellen. Wanneer het bed registreert dat een patiënt risico op doorliggen loopt worden die cellen opgeblazen. Zo wordt voorkomen dat de patiënt van bed moet wisselen.

De bedden moeten niet alleen de zorg voor de patiënt verbeteren, maar ook het werk van verpleegkundigen verlichten.

Bron
1. https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/artikelen/slim-bed-vervangt-oud-bed