Onderhuidse tattoo slaat medische gegevens op

juni 2020 Zorg van de Toekomst Jim Rol

Wetenschappers hebben recent een methode ontwikkeld waarbij medische gegevens onderhuids kunnen worden opgeslagen in de vorm van een onzichtbare tattoo. Deze state-of-the-art techniek maakt gebruik van een speciale, voor het oog onzichtbare kleurstof. Door middel van een micronaaldpleister kan de kleurstof onder de huid worden aangebracht waardoor medische gegevens vastgelegd kunnen worden. Bovendien kunnen de pleisters tegelijkertijd ook gebruikt worden om vaccinaties toe te dienen. Een win-win-situatie dus.

MIT Vaccine Tattoos

Het opslaan van vaccinatie-informatie is vaak gebrekkig, zeker in derdewereldlanden. Juist in deze gebieden kan de nieuwe technologie de snelle en anonieme detectie van vaccinatiegeschiedenis van patiënten mogelijk maken. Veel vaccins, zoals bijvoorbeeld tegen mazelen, bof en rodehond vereisen meerdere doses met specifieke tussenpozen. Zonder de juiste gegevens ontvangen kinderen mogelijk niet alle benodigde doses of soms zelfs helemaal geen vaccinatie.

Mobieltje

Volgens de onderzoekers blijft de kleurstof, bestaande uit zogenoemde ‘quantum dots nanokristallen’, minimaal vijf jaar onder de huid zitten. Na aanbrengen van de pleister, lossen de micronaalden op waardoor de kleurstof met het vaccin in ongeveer twee minuten afgegeven wordt aan het lichaam. De stof zendt vervolgens bijna-infraroodlicht uit, wat uitgelezen kan worden met behulp van een mobiele telefoon.

Al eerder hadden de onderzoekers hun methode op ratten getest, waarbij met behulp van micronaaldpleisters een poliovaccin toegediend werd. De ratten lieten zien dat de immuunrespons vergelijkbaar was met een traditioneel geïnjecteerd poliovaccin.

Bron
1. Science Translational Medicine