Reizende expositie ‘Nationaal stilstaan bij corona’ gaat van start in ‘s-Hertogenbosch

september 2023 Corona Willem Van Altena

Op vrijdag 29 september begint in het provinciehuis van Noord-Brabant in ‘s-Hertogenbosch een tentoonstelling over corona. Deze expositie, getiteld ‘Nationaal stilstaan bij corona’ zal de komende maanden verschillende provincies bezoeken, en ook op de eilanden van Caribisch Nederland te zien zijn.

De coronapandemie was de grootste crisis in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Iedereen werd op een andere manier door corona beïnvloed. Sommigen kregen hulp, voelden saamhorigheid, dankbaarheid en liefde, terwijl anderen eenzaamheid, angst en boosheid ervoeren. In de tentoonstelling delen meer dan 40 Nederlanders verhalen over de mensen die tijdens de pandemie de meeste indruk op hen hebben gemaakt. Dit zijn verhalen over anderen. De verhalen worden vergezeld door aangrijpende foto’s uit de coronajaren. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar eigen verhaal toe te voegen. De belangrijkste vraag is: aan wie denk jij terug?

Dit project wordt georganiseerd door het Nationaal Comité stilstaan bij corona, dat is opgericht door de regering om na te denken over hoe we kunnen stilstaan bij de gevolgen van de coronacrisis voor onze samenleving. Het comité bestaat uit 12 leden met expertise en kennis uit verschillende sectoren. De voorzitter is Arno Brok, commissaris van de Koning in de provincie Friesland.