Poeptransplantatie vergroot succeskans stamceltherapie bij leukemiepatiënten

augustus 2020 Medisch onderzoek Willem Van Altena

Acute myeloide leukemie (AML) is een ernstige, levensbedreigende vorm van leukemie, waarbij een stamceltransplantatie een vaak toegepaste behandelmethode is. Bij zo’n transplantatie krijgen patiënten beenmerg van een donor getransplanteerd. Dat is niet zonder risico: soms richt het nieuwe beenmerg zich tegen de organen van de patiënt, een fenomeen dat bekend staat als graft vs host ziekte. Het blijkt echter dat daar mogelijk een effectieve remedie tegen bestaat. Poep.

Darmflora

Onderzoekers Mette Hazenberg en Yannouck van Lier van Amsterdam UMC hebben gekeken of een fecale transplantatie –ofwel een donatie van poep- van een gezonde donor sommige patiënten kan helpen tegen deze afstotingsreactie. In de uitwerpselen van die gezonde donor bevinden zich talloze bacteriën –darmflora- die kunnen helpen het lichaam van de leukemiepatiënt beter voor te bereiden op het donorbeenmerg.

Gunstig effect

Bij 15 leukemiepatiënten werd poep van gezonde donoren in de darmen geplaatst zodat hun darmflora verbeterde. Bij 10 van de 15 patiënten bleek dat inderdaad een gunstig effect te hebben op het succes van de stamceltransplantatie. Nu willen de onderzoekers een grotere studie met meer patiënten aan hun ontdekking wijden, om precies vast te stellen welke onderdelen van de darmflora voor het gunstige effect zorgen, en op basis daarvan een behandelmethode te ontwikkelen.

Het wetenschappelijk vaktijdschrift Science Translational Medicine besteedde deze maand aandacht aan het Amsterdamse onderzoek.

Meer informatie
Lees hier het artikel in Science Translational Medicine

Bekijk ook een video (Engels gesproken, Nederlands ondertiteld) op de site van Amsterdam UMC waarin de onderzoekers hun bevindingen toelichten.