Keuzehulp behandeling chronische lymfatische leukemie beschikbaar

december 2019 Zorg van de Toekomst Marjolein Haakman-Groot

Sinds dit jaar is de keuzehulp chronische lymfatische leukemie (CLL) beschikbaar op de website van patiëntplus. Deze keuzehulp is het resultaat van een samenwerking tussen in hematologie gespecialiseerde zorgverleners, patiëntenvereniging Hematon, de wetenschappelijke stichting HOVON en de keuzehulpontwikkelaars van patiëntplus.

Doel keuzehulp CLL

De keuzehulp is geschikt wanneer je een CLL-patiënt bent en je arts heeft bepaald dat behandeling met het medicijn fludarabine niet mogelijk is. Voor CLL-patiënten zijn drie soorten behandelingen mogelijk: chemotherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie. Als je last hebt van klachten kan zo’n behandeling helpen om bijvoorbeeld vermoeidheid en ontstekingen te verminderen en mogelijk ook je leven verlengen.

Helpen kiezen

Welke behandeling het meeste geschikt is voor jou is afhankelijk van een aantal factoren, zoals wat je zelf belangrijker vindt: hoe hevig de bijwerkingen zijn of hoe lang de ziekte onder controle wordt gehouden. Deze voorkeuren kun je aangeven in de keuzehulp. Ook krijg je hier uitgebreide uitleg over de verschillende behandelingen, zodat je geïnformeerd een keuze kunt maken. Je kunt bij de informatie ook aantekeningen maken.

Je krijgt informatie over hoe vaak je moet worden behandeld, wat veelvoorkomende bijwerkingen zijn, hoeveel ervaring er al is met het gebruik en wat de invloed is op je dagelijkse leven. Zo kun je bepalen welke behandeling het beste past bij jouw voorkeuren en wat mogelijk is als je eventueel nog last hebt van andere ziektes.

Samen met arts

Aan het einde van de keuzehulp ontvang je een overzicht van de resultaten. Deze bevat een samenvatting van wat je hebt ingevuld. Deze kun je meenemen naar een consult met je arts. Met hem of haar kun je de resultaten bespreken en samen beslissen welke en of je een behandeling zult ondergaan.

Wil je de keuzehulp ook invullen? Klik dan hier.

Bron
1. patientplus.info