Pfizer kondigt mogelijke COVID-pil aan die ziekte in vroeg stadium de kop indrukt  

april 2021 Corona Willem Van Altena

Nog voor het eind van dit jaar kan er een pil tegen COVID-19 zijn, waarmee mensen al bij het eerste teken van een mogelijke infectie door het coronavirus de ziekte de kop kunnen indrukken. De Amerikaanse farmaceut Pfizer –de fabrikant van het eerste vaccin tegen COVID-19- kondigde onlangs aan dat een experimenteel geneesmiddel klaar is om op grote schaal getest te worden.

Proteaseremmer

Het gaat om een proteaseremmer met de voorlopige aanduiding PF-07321332, een soort geneesmiddel dat inwerkt op het enzym protease, dat door het virus wordt gebruikt om zich in menselijke cellen te verspreiden. Soortgelijke middelen worden ook al ingezet als geneesmiddel tegen HIV en hepatitis C. Pfizer is in maart begonnen met fase I klinische studies om de effectiviteit van het middel te testen nadat laboratoriumtesten veelbelovend verliepen.

Intraveneus

Eerder lanceerde Pfizer ook al een proteaseremmer tegen COVID-19, die intraveneus toegediend wordt, en waarvoor ook al klinische studies gaande zijn. Met dit middel, PF-07304814, is momenteel een fase 1b studie gaande onder Amerikaanse COVID-19 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn.

Bij in vitro labtesten liet het nieuwe orale geneesmiddel krachtige antivirale activiteit zien tegen SARS-CoV-2, maar ook tegen andere coronavirussen. Het is niet ondenkbaar dat het middel niet alleen tegen COVID-19, maar ook tegen toekomstige coronavirussen ingezet kan worden.

Na de pandemie

Volgens Mikael Dolsten, hoofd van de wereldwijde researchafdeling van Pfizer, is PF-07321332 bedoeld als orale behandeling als de infectie nog in een vroeg stadium is, nog voordat de patiënt naar het ziekenhuis moet. “Om de pandemie de baas te worden zijn zowel preventie nodig, door middel van een vaccin, als een behandeling voor degenen die ziek worden. Gezien de manier waarop het SARS-CoV-2 virus muteert is het niet ondenkbaar dat behandelopties voor de ziekte ook na de pandemie van groot belang zullen zijn.”

De fase 1-studie waar Pfizer binnenkort mee wil starten is een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde studie met gezonde volwassen proefpersonen. De studie is bedoeld om de effectiviteit en het bijwerkingenprofiel van PF-07321332 vast te stellen, en ook de optimale dosering.

Meer informatie

Bezoek de website van Pfizer