Matchis Winterwandeling ondersteunt zoektocht naar stamceldonoren

november 2020 In Actie Willem Van Altena

Een stevige winterwandeling is, zeker in tijden dat we meer binnen zitten dan ons lief is, een goed en gezond idee. En wie meedoet met de Matchis Winterwandeling op 12 december draagt meteen ook een steentje bij voor een goed doel: het vinden van stamceldonoren voor mensen met bloedkanker.

Via de website van de Matchis Winterwandeling kunnen deelnemers een eigen actiepagina aanmaken, en een mooie wandelroute in hun eigen buurt uitstippelen. Vervolgens kunnen ze familie, vrienden, collega’s of buren vragen mee te wandelen. Wie er niet uitkomt met een wandelroute kan ook een kant- en klare wandelroute downloaden bij de ANWB.

Coronaproof

Mensen kunnen hun actiepagina ook aanvullen met informatie, zoals een persoonlijk verhaal om uit te leggen waarom zij meedoen. Inschrijving kost 10 euro, maar mensen kunnen meer bijdragen aan de actie door bezoekers van hun actiepagina uit te nodigen om sponsor te worden. De wandelingen moeten allemaal wel coronaproof plaatsvinden. Er mogen dus geen grote teams samengesteld worden, en daarnaast moeten deelnemers uit verschillende huishoudens voldoende afstand van de andere wandelaars houden.

Meer stamceldonoren

Bloedkanker –zoals leukemie of Hodgkin lymfoom- treft jaarlijks zo’n 9.000 mensen in ons land. De laatste jaren worden veelbelovende ontwikkelingen gemeld op het gebied van behandeling. Stamceltransplantatie is voor veel patienten met bloedkanker een laatste kans om te genezen. Zo’n stamceltransplantatie vraagt om een perfect passende donor en om die te kunnen vinden zijn er heel veel geregistreerde donoren nodig. Stichting Matchis zet zich in voor het werven van meer stamceldonoren. Al het geld dat wordt ingezameld gaat naar de werving, typering en registratie van nieuwe stamceldonoren. Hiermee wordt de kans op een match en toekomst voor patiënten vergroot.

Iedereen die meedoet aan de wandeling op 12 december en 10 euro inschrijfgeld betaalt ontvangt een Matchis Kerstmuts als attentie. Wie 50 euro of meer ophaalt krijgt ook nog eens een ‘Sterk voor Matchis’ sportshirt.

Meer informatie

Bezoek de website van de Matchis Winterwandeling voor inschrijving en voor het bekijken van de actiepagina’s die reeds aangemaakt zijn.