Julie Gondoin verheft verzamelwoede tot kunstvorm in uniek Haags hotel

februari 2020 Kunst Kijker Willem Van Altena

Slapen tussen de kunstwerken, daarvoor hoeft niemand een museum te kraken of een verzamelaar te zijn. In Den Haag is sinds december een hotel geopend dat dat verzamelen alvast zelf gedaan heeft. De toepasselijke naam: The Collector.

Het hotel is het geesteskindje van de markante horeca-ondernemer Tsibo Lin, die ook de succesvolle Amsterdamse Food Hallen runt, en sinds kort ook de Rotterdamse versie ervan. Niet helemaal toevallig liggen de Haagse Food Hallen in hetzelfde complex als The Collector, maar wel met een andere eigenaar.

Het hele hotel, dat 57 kamers telt en in een half leegstaand winkelcentrum gevestigd is, is gevuld met kunst. Van de lobby –‘basecamp’ heet die overigens- tot aan de kamers: overal hangt bijzondere kunst aan de muren of word je begroet door ongewoon design. Allemaal het werk van een en dezelfde kunstenaar: Julie Gondoin.

Achter de verzamelwoede gaat een filosofie schuil: “Iedereen werkt aan zijn eigen verzameling, en meestal onbewust”, legt kunstenaar Julie Gondoin uit. “Of het nou een kassabonnetje van die nieuwe laarzen is, een fotootje op je smartphone… maar zelfs herinneringen kunnen verzamelingen zijn; een gesprek met een vriend die het moeilijk heeft, of een lachbui terwijl je koffie drinkt met je broer. Momenten, afbeeldingen, papiertjes… we verzamelen ze eigenlijk continu. Door al die triviale objecten te verzamelen en te combineren kan er iets heel moois verschijnen. Een esthetische compilatie die een reflectie biedt van hoe je leven op dat moment is.”

Cassettebandjes

Heel bijzonder: overal kom je cassettebandjes tegen, en dat geeft The Collector meteen een ‘seventies vibe’. Zeker in de lobby –pardon: basecamp- waar een hele wand met cassettebandjes is gevuld, boven een vintage organisch golvende design sofa.

Elke kamer heeft zijn eigen kunstwerk: een levensgrote replica van een schilderij uit het Mauritshuis, waar de kunstenaar van alles op- en aangeplakt heeft. Knopen, speelgoedautootjes, en ja, heel veel cassettebandjes. Het resultaat is indrukwekkend: van een afstandje vloeit alles ineens tot een fraai geheel. Instagrammability gegarandeerd.

Verrassingen

Ook de gangen van het hotel zijn met kunst opgesierd. Nabij de lift hangen drie halve bollen van perspex, elk met een andere inhoud. Zoals een heleboel poppenhoofdjes, die je een beetje verbaasd aankijken. Het is maar een van de vele verrassingen die je in The Collector te wachten staat.

Meer weten?

Hotel The Collector is gevestigd in Haagsche Bluf in de binnenstad van Den Haag. Bezoek HIER de website van het hotel.
Meer over Julie Gondoin: bezoek haar WEBSITE.