Home » Tijdschriftartikelen » Richtlijnen » Transfusieadviezen na transplantatie: behoefte aan meer eenduidigheid in de CBO-richtlijn

Transfusieadviezen na transplantatie: behoefte aan meer eenduidigheid in de CBO-richtlijn

Door:
dr. T. Netelenbos
dr. T. Netelenbos

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, HagaZiekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. J.J. Zwaginga
prof. dr. J.J. Zwaginga

unitdirecteur Diagnostiek, afdeling Immunohematologie en Bloed Transfusie, Leids Universitair Medisch Centrum

internist-hematoloog, Centrum voor Klinisch Transfusie-onderzoek, Sanquin Research, en Landsteiner Laboratorium, Amsterdam UMC, locatie AMC, Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Bij hematologische stamceltransplantatiepatiënten wordt frequent ‘over de bloedgroep heen’ getransplanteerd. In de recente CBO-richtlijn over bloedtransfusie is er, ondanks behoefte van ziekenhuizen die niet elke dag met stamceltransplantatiepatiënten te maken hebben, geen eenduidig advies over welk product, wanneer aan wie te geven. De risico's van bloedgroep major- en minor-incompatibiliteit na stamceltransplantatie worden besproken en een voorstel voor transfusieadviezen in de verschillende fasen rondom stamceltransplantatie wordt gegeven. Daarnaast wordt ingegaan op specifieke transfusieadviezen bij ABO-incompatibele orgaantransplantaties. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2014;11:64–71)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.