Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Terugkijken om de toekomst te voorspellen: ‘lineage tracing’ van hematopoëtische stamcellen

Terugkijken om de toekomst te voorspellen: ‘lineage tracing’ van hematopoëtische stamcellen

Door:
dr. M. Belderbos
dr. M. Belderbos

fellow kinderoncologie en co-hoofdonderzoeker, Oncode Instituut en Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. R. van Boxtel
dr. R. van Boxtel

hoofdonderzoeker, Oncode Instituut en Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. G. de Haan
prof. dr. G. de Haan

hoogleraar, afdeling Stamcelbiologie, European Research Institute for the Biology of Ageing, Groningen

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Iedere cel in het menselijk lichaam is afkomstig uit dezelfde bevruchte eicel. ‘Lineage tracing’ is een experimentele techniek die met behulp van erfelijke markers de levensloop van een cel vanaf de bevruchte eicel reconstrueert. ‘Lineage tracing’ wordt toenemend gebruikt in wetenschappelijk onderzoek naar normale bloedcelvorming, hematopoëtische veroudering en maligne transformatie. Dankzij recente technologische ontwikkelingen is het nu mogelijk om de hematopoëtische stamboom tot op het niveau van individuele cellen in kaart te brengen. Hierdoor wordt toenemend duidelijk dat hematopoëse een continu, in plaats van stapsgewijs proces is. Bovendien tonen deze onderzoeken dat er een hoge mate van diversiteit bestaat, zowel tussen normale hematopoëtische voorlopercellen als in leukemie. Deze klonale heterogeniteit is klinisch relevant, omdat dit waarschijnlijk een belangrijke rol speelt in maligne ontaarding, therapieresistentie en het ontstaan van recidief leukemie. Door ‘lineage tracing’ te combineren met functionele onderzoeken, kunnen de onderliggende mechanismen voor normale ontwikkeling en ziekte nader in kaart worden gebracht. In dit artikel wordt een overzicht gegeven wat ‘lineage tracing’ is en hoe inzicht in de ontstaansgeschiedenis van bloed kan worden ingezet om het ontstaan van ziekte te voorspellen en mogelijk te voorkomen.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2019;16:337–42)

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.