‘Patiënten vinden het prettig dat ze op ieder moment van de dag een bericht kunnen sturen.’

Bij het Zwolse/Meppelse ziekenhuis Isala is een pilotstudie (de ITUMM-studie1) gaande naar de meerwaarde van een app, getiteld ‘e-coach MM’ voor mensen met multipel myeloom. De bedoeling van de studie is om uit te vinden of de app patiënten kan helpen hun medicatietrouw te verbeteren. Multipel myeloom is een hematologische aandoening waarbij de behandeling zeer veel medicatie vereist die op wisselende momenten ingenomen moet worden. Voor veel patiënten en hun mantelzorgers is het geen sinecure om zich aan het complexe medicatieschema te houden. De pilot is een samenwerking tussen afdelingen Klinische Farmacie en Oncologisch Centrum van het Isala, Connected Care Centrum, app-ontwikkelaar Sananet en farmaceut Amgen. De studie sluit in juli van dit jaar, waarna de resultaten volgen.

Het team achter de ITUMM-studie in Isala: internist-hematoloog Paul Geerts, regieverpleegkundige Karin Kamminga en ziekenhuisapotheker Job Eijsink.

Wij spraken met internist-hematoloog Paul Geerts, regieverpleegkundige Karin Kamminga en ziekenhuis-apotheker in opleiding Job Eijsink over de ervaringen met de e-coach MM maar ook over de problemen die zich voordeden, en welke leerpunten er uit het project meegenomen kunnen worden.