Home » Tijdschriftartikelen » Trends in Trials » Observationeel onderzoek naar COVID-19 bij patiënten met een hematologische of solide maligniteit in Nederland

Observationeel onderzoek naar COVID-19 bij patiënten met een hematologische of solide maligniteit in Nederland

Door:
dr. J. Tol
dr. J. Tol

internist-oncoloog, afdeling Interne Geneeskunde/Oncologie-hematologie, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
drs. K. de Joode
drs. K. de Joode

arts-onderzoeker, afdeling Interne Oncologie, Erasmus MC, Rotterdam.

Meer informatie en artikelen van deze auteur
drs. D. Dumoulin
drs. D. Dumoulin

longarts, afdeling Longziekten, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. A.A.M. van der Veldt
dr. A.A.M. van der Veldt

internist-oncoloog, afdeling Interne Oncologie, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. A.M. Dingemans
prof. dr. A.M. Dingemans

longarts, afdeling Longziekten, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Hoewel patiënten met een (hemato-)oncologische maligniteit vatbaarder lijken voor een ernstig beloop van COVID-19, was de beschikbare kennis over de uitkomsten bij deze groep patiënten zeer schaars. Ook zijn resultaten van internationaal onderzoek niet eenduidig te vertalen naar de Nederlandse situatie vanwege het verschil in incidentie van COVID-19, de inrichting van de zorg en de maatregelen in de samen-leving. Om meer informatie te verkrijgen over het beloop van COVID-19 bij patiënten met een maligniteit is in maart 2020 het Dutch Oncology COVID-19 Consortium (DOCC) geïnitieerd. In het DOCC-register zijn door 38 Nederlandse ziekenhuizen inmiddels 562 patiënten met COVID-19 en de diagnose maligniteit geregistreerd. Dit artikel geeft een beschrijving van de patiëntkarakteristieken van de eerste 411 patiënten, waaronder 115 patiënten met een hematologische maligniteit. Later dit jaar zullen de resultaten met betrekking tot het beloop van deze infectie kunnen worden gerapporteerd. Het ontstaan van het DOCC en de grote bereidheid van de diverse hematologen, oncologen, neuro-oncologen en longartsen om patiënten te registreren is een prachtig voorbeeld van landelijke samenwerking met als doel het vergaren van inzicht in de Nederlandse situatie met betrekking tot het beloop van COVID-19 bij patiënten met een (hemato-)oncologische voorgeschiedenis.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2020;17(COVID-19-SPECIAL):30-3)

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.