Home » Tijdschriftartikelen » Special » DIAGNOSE EN PROGNOSE VAN MYELODYSPLASTISCH SYNDROOM

DIAGNOSE EN PROGNOSE VAN MYELODYSPLASTISCH SYNDROOM

Door:
Myelodysplastisch syndroom (MDS) kenmerkt zich door inefficiënte hematopoëse, hypercellulair beenmerg en cytopenie in het perifere bloed. Tijdens het 14e Dutch Hematology Congress werd er een sessie gewijd aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van MDS. Het diagnosticeren en classificeren van MDS is niet altijd eenvoudig, gezien de heterogeniteit van de aandoening. De nieuwe inzichten met betrekking tot de diagnostiek en prognose worden in dit video-interview toegelicht door prof. dr. Arjan van de Loosdrecht, internist-hematoloog aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hierbij benadrukt hij het belang van een goede risicoclassificatie van patiënten. Daarnaast benoemt hij de belangrijkste punten uit de presentatie van dr. Marc Raaijmakers (Erasmus MC) over de rol van immunopathogenese bij de klonale evolutie van laagrisico MDS. Tot slot schetst Van de Loosdrecht een overzicht van de behandelmogelijkheden bij hoogrisico MDS-patiënten en de nieuwe doelgerichte middelen die daarbij kunnen worden ingezet, zoals in dezelfde sessie werd verteld door prof. dr. Gerwin Huls (UMC Groningen).
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.