Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Horizonscan+ en dure geneesmiddelen binnen het specialisme hematologie

Horizonscan+ en dure geneesmiddelen binnen het specialisme hematologie

Door:
prof. dr. N.M.A. Blijlevens
prof. dr. N.M.A. Blijlevens

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Radboudumc, Nijmegen

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. J.J. Cornelissen
prof. dr. J.J. Cornelissen

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Erasmus MC

voorheen internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Amsterdam UMC, locatie VUmc

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Recentelijk heeft de minister van VWS in goed overleg met veldpartijen besloten om de horizonscan voor dure geneesmiddelen verder uit te werken tot een instrument om grip te krijgen op de verwachte instroom aan dure, innovatieve geneesmiddelen in Nederland. Wij beschrijven hoe deze nieuwe scan, de Horizon-scan+, als instrument kan worden gebruikt bij zowel centrale als decentrale arrangementen. De eerste worden geëntameerd vanuit VWS (Buro Financiële Arrangementen Geneesmiddelen); de decentrale afspraken worden ontwikkeld door veldpartijen, waarbij de beroepsgroep samen met verzekeraars, ziekenhuizen, vertegenwoordigers van patiënten en betrokken farmaceutische bedrijven in overleg tot afspraken trachten te komen. Per januari 2017 zorgt het Zorginstituut Nederland (ZiNL) voor het beheer van de Horizonscan+ en dit instrument zal worden ingezet op zeven terreinen, waaronder:
  1. Oncologie en hematologie (is al gerealiseerd in 2016)
  2. Stofwisselingsziekten en endocrinologie
  3. Chronische immuunziekten (IMiD)
  4. Infectieziekten
  5. Longziekten algemeen
  6. Neurologische aandoeningen (incl. gedragstoornissen)
  7. Cardiovasculaire aandoeningen
Wat de hematologie betreft participeren HOVON en NVvH actief bestuurlijk en ook ‘bottom-up’ met specifieke expertise en de meest recente richtlijnen vanuit de verschillende ziektespecifieke werkgroepen, waarin hematologen uit het hele land en alle echelons participeren. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2017;14:111–7)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.