Home » Tijdschriftartikelen » Casuïstiek » Het syndroom van Sweet bij een onderliggende hematologische maligniteit

Het syndroom van Sweet bij een onderliggende hematologische maligniteit

Door:
drs. C.F.V. de Leeuw
drs. C.F.V. de Leeuw

anios interne geneeskunde, afdeling Interne Geneeskunde, Franciscus Gasthuis & Vlieland, locatie Franciscus Gasthuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. S. Lugthart
dr. S. Lugthart

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Bristol University Hospitals, Bristol, Verenigd Koninkrijk, voorheen werkzaam bij afdeling Hematologie, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Het syndroom van Sweet, ook wel acute febriele neutrofiele dermatose genoemd, is geassocieerd met hematologische maligniteiten, met name acute myeloïde leukemie. Het is een relatief weinig frequent voorkomend fenomeen met onbekende pathogenese, waarbij patiënten een typisch huidbeeld ontwikkelen met een infiltraat van neutrofielen in de dermis. Patiënten kunnen hierbij ernstig ziek zijn. Een goede behandeling is voorhanden. De gouden standaard is systemische toediening van corticosteroïden. Indien corticosteroïden gecontra-indiceerd zijn, kan kaliumjodide of colchicine worden gegeven. Adequate behandeling resulteert doorgaans in snelle remissie van dit potentieel gevaarlijke syndroom. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2019;16:39–43)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.