Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Glycoproteïne VI als doelwit voor nieuwe plaatjesremmers

Glycoproteïne VI als doelwit voor nieuwe plaatjesremmers

Door:
I. De Simone
I. De Simone

PhD-student afdeling Biochemistry, Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM), Maastricht University en Institute for Cardiovascular and Metabolic Research, School of Biological Sciences, University of Reading (UoR), Whiteknights, Verenigd Koninkrijk

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. C.I. Jones
dr. C.I. Jones

associate professor bij Institute for Cardiovascular and Metabolic Research, School of Biological Sciences, University of Reading (UoR), Whiteknights, Verenigd Koninkrijk

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. H. ten Cate
prof. dr. H. ten Cate

internist-vasculair geneeskundige, vakgroep Biochemie, Maastricht UMC+

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. P.E.J. van der Meijden
dr. P.E.J. van der Meijden

assistant professor bij Thrombosis Expertise Center (TEC), Heart+Vascular Center, MUMC+

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Bloedplaatjes hebben een cruciale rol in de hemostase, doordat ze binden aan collageen en zo bloeding stelpen. Ongewenste plaatjesactivatie kan echter leiden tot arteriële trombose, hartinfarcten en beroertes. Daarom worden plaatjesremmers toegediend aan patiënten, maar het probleem met de huidige antiplaatjesmedicatie is dat ze als neveneffect bloeding veroorzaken, terwijl er een risico blijft bestaan op een recidief trombose. Er is dus een klinische behoefte aan verbetering van de huidige plaatjestherapie. Een ideaal doelwit voor nieuwe plaatjesremmers is de glycoproteïne VI (GPVI)-plaatjesreceptor, omdat deze receptor wel betrokken is bij de collageen-geïnduceerde pathogenese van trombose, maar slechts een minimale rol heeft in de hemostase. In dit overzichtsartikel worden liganden, fysiologische en pathologische functies van GPVI besproken, gevolgd door de verschillende mogelijkheden om GPVI al dan niet direct te remmen.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2021;18:266-71)

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.