‘En dan pakken we de app van Jeroen erbij…’

Dr. Jeroen Janssen is werkzaam aan Radboudumc als internist-hematoloog. In januari 2017, toen hij nog werkzaam was aan Amsterdam UMC locatie VUmc, lanceerde hij met zijn Stichting Apps for Care and Science de HematologyApp, een door hem bedacht digitaal hulpmiddel dat uitsluitend bedoeld is voor hematologen en andere medische professionals. De Hematology App biedt een enorme hoeveelheid hematologie-gerelateerde inhoud met risicocalculatoren, diagnostische criteria, differentiële diagnostische lijsten, officiële richtlijnen, een uitgebreide morfologieatlas voor beenmerg en perifeer bloed en een trial tool, die klinische studies in kaart brengt. Die inhoud wordt bovendien voortdurend up-to-date gehouden.

De HematologyApp– de naam is niet voor niets in het Engels –blijkt ook internationaal aan te slaan. Sinds 2019 bestaat de app in een internationale variant waarin de gebruiker kiest welke nationale versie er geïnstalleerd moet worden. Vervolgens krijgt de gebruiker die nationale versie in de eigen taal, en – nog belangrijker- met de eigen richtlijnen van het betreffende land. Ook de trial tool laat alleen de studies zien die voor het land van keuze relevant zijn. Gebruikers krijgen notificaties betreffende de status van de verschillende studies toegestuurd om alertheid voor de studies hoog te houden.

Al met al is de HematologyApp één van de meest spraakmakende en succesvolle zorginnovaties in het veld van de hematologie. Hoog tijd om bij te praten met de bedenker van de app, dr. Jeroen Janssen.