Home » Tijdschriftartikelen » Therapie » De ‘state of the art’ van immuuntherapie met gemodificeerde T-cellen na allogene stamceltransplantatie

De ‘state of the art’ van immuuntherapie met gemodificeerde T-cellen na allogene stamceltransplantatie

Door:
dr. M.H.M. Heemskerk
dr. M.H.M. Heemskerk

associate professor, hoofd Laboratorium Experimentele Hematologie, afdeling Hematologie, LUMC

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Allogene stamceltransplantatie in combinatie met donorlymfocyteninfusie wordt succesvol toegepast voor de behandeling van verschillende hematologische maligniteiten. Deze tweestapsstrategie zorgt voor een antileukemisch effect, maar kan soms tot ernstige bijwerkingen leiden. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de verschillende immuuntherapeutische strategieën die de laatste jaren zijn ontwikkeld om de reactiviteit van donorlymfocyten specifieker te richten op de leukemie en effectiever te maken. De nadruk ligt vooral op adoptieve T-celtherapie met genetisch gemodificeerde T-cellen, aangezien recente klinische studies laten zien dat door infusie van deze T-cellen verschillende, ook solide, tumoren effectief worden geëlimineerd. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2012;9:277-83)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.