Glofitamab krijgt Europese goedkeuring als behandeling diffuus grootcellig B-cel lymfoom

juli 2023 Farmanieuws Willem Van Altena

De Europese Commissie heeft het CD20xCD3 bispecifiek antilichaam glofitamab goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met recidief of refractair diffuus grootcellig B-cel lymfoom (R/R DLBCL) na twee of meer lijnen van systemische therapie. De beslissing volgt op een aanbeveling van het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau en volgt op een vergelijkbare beslissing in de VS vorige maand.

NP30179-studie

De Europese goedkeuring is gebaseerd op resultaten van een centraal cohort van 108 patiënten in de Fase I/II NP30179-studie. Die toonden een complete respons van 35,2% voor glofitamab en een totale respons van 50%. Onder de complete responders bleef 74,6% van de patiënten een respons ervaren na 12 maanden, en de mediane duur van complete respons werd niet bereikt. Glofitamab is ontworpen om gedurende een vaste periode te worden toegediend, waardoor patiënten een beoogde einddatum voor hun behandelingskuur hebben en de mogelijkheid van een daaropvolgende behandelingsvrije periode.

Alternatief voor CAR-T

Bispecifieke therapieën zoals glofitamab worden gezien als een alternatieve behandelingsoptie voor CAR-T therapieën. CAR-T celtherapie kan weliswaar voor aansprekende resultaten zorgen, maar is voor de patiënt niet gemakkelijk te verdragen. Voorafgaand aan de behandeling hebben patiënten chemotherapie nodig, daarnaast duurt het enkele weken voordat de ‘geoogste’ T-cellen van de patiënt bewerkt zijn in het laboratorium en klaar zijn om teruggeplaatst te worden. Bij een kant-en-klare bispecifieke behandeling kan er meteen gestart worden, en dat kan met name gunstig zijn voor patiënten met een hoog risico op progressie.

Referentie

Persbericht Roche: European Commission approves Roche’s fixed-duration Columvi (glofitamab) for people with relapsed or refractory diffuse large B-cell lymphoma (dd 11 juli 2023)