Europese goedkeuring voor CAR-T celtherapie tegen mantelcellymfoom

januari 2021 Geneesmiddelen Willem Van Altena

De Europese medicijnwaakhond EMA heeft voorwaardelijke goedkeuring verleend aan het middel Tecartus®, een CAR-T celtherapie die ingezet kan worden bij de behandeling van mantelcellymfoom voor patiënten die al twee eerdere behandelingen hebben ondergaan. Het middel wordt op de markt gebracht door farmareus Gilead, en is een vinding van de Kite-divisie, die vorig jaar een grote fabriek opende in Hoofddorp.

Voor patiënten met mantelcellymfoom is de prognose niet goed wanneer ze al twee of meer behandelingen gehad hebben. De mediane overleving ligt tussen de 6 maanden en net iets meer dan een jaar. Maar in de fase-2 ZUMA-2 studie werd aangetoond dat er een respons was bij 93% van de 60 patiënten die met Tecartus behandeld werden, en bij twee derde van die 60 mensen ging het zelfs om een complete respons.

Kite

De Kite-divisie van Gilead richt zich op de productie van geïndividualiseerde CAR T-celtherapie voor patiënten met bepaalde typen bloedkanker. Vorig jaar opende Kite een grote fabriek in Hoofddorp, waar jaarlijks ongeveer 4.000 CAR T-celtherapieën gemaakt kunnen worden, bedoeld voor patiënten in heel Europa. Daarbij worden witte bloedcellen van de patiënt genetisch bewerkt zodat ze in staat zijn om kankercellen te identificeren en onschadelijk te maken. Na deze bewerking in de fabriek worden de cellen teruggeplaatst in de patiënt.

Meer informatie

Bezoek de website van Tecartus