MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE INNOVATIES

Interview met prof. dr. Nicole Blijlevens over haar visie op de innovatieve zorg van de toekomst

NTVH - 2024, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2024

Erma van Zanten , Willem van Altena

‘Zorgprofessionals zullen alleen gebruik maken van een innovatie als ze het voordeel ervan inzien’

Voor de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH) is innovatie al jaren een belangrijk thema. Niet voor niets werd in oktober 2020 de stichting Zorgvernieuwing en Innovatie in het leven geroepen op initiatief van toenmalig voorzitter prof. dr. Nicole Blijlevens.

Lees verder

Interview met dr. Trudy Straetemans over DARE-NL: een ambitieuze samenwerking voor snellere toegang tot cel- en gentherapie in de klinische praktijk

NTVH - 2024, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2024

Dr. Niels Elbert

Onder de naam DARE-NL, dat staat voor ‘Dutch platform for cancer-specific ATMP research’, is in september 2022 een gedurfd samenwerkingsverband van start gegaan dat gericht is op het wegnemen van knelpunten in de ontwikkeling, implementatie en toepassing van cel- en gentherapie. Doel van deze ambitieuze samenwerking is om de toegang tot cel- en gentherapie voor patiënten te versnellen. DARE-NL gunt zichzelf 5 jaar om tot een duurzame landelijke infrastructuur te komen. Hoog tijd om samen met projectleider en tumorimmunoloog Trudy Straetemans (UMC Utrecht) tussentijds de balans op te maken.

Lees verder

Interview met dr. Marjon Cnossen over gepersonaliseerde zorg voor patiënten met een erfelijke stollingsstoornis

NTVH - 2024, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2024

Dr. Niels Elbert

Erfelijke stollingsstoornissen kunnen zich verschillend uiten bij patiënten met dezelfde diagnose, maar het is onduidelijk waarom. Het NWO-NWA SYMPHONY-consortium onderzoekt welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen, met als doel: een behandeling op maat voor elke patiënt met een erfelijke stollingsstoornis tegen aanvaardbare kosten. Kinderarts-hematoloog en hoofdonderzoeker Marjon Cnossen (Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam) vertelt over het belang van SYMPHONY en welke mijlpalen zijn bereikt sinds de kick-off in 2019. “We zijn zeker op de goede weg, maar er is nog een hoop te doen.”

Lees verder

Nieuwe behandeling voor ernstige bloedziekten goedgekeurd in Europa

NTVH - 2024, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2024

Dr. Niels Elbert

Onlangs heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) een nieuw geneesmiddel – exagamglogene autotemcel – goedgekeurd voorde behandeling van patiënten met transfusie-afhankelijke β-thalassemie of ernstige sikkelcelziekte. Deze gen-’editing’-therapie bestaat uit CD34+-cellen die ex vivo zijn bewerkt met behulp van de Nobelprijs-winnende technologie die gebruikmaakt van ‘clustered regularly interspaced short palindromic repeats’ (CRISPR) en het CRISPR-geassocieerd eiwit 9 (Cas9), een ingenieus bacterieel immuunsysteem tegen virussen. In dit artikel worden de onderzoeksresultaten beschreven op basis waarvan exagamglogene autotemcel voorwaardelijk is toegelaten tot de Europese markt.

Lees verder

Interview met prof. dr. Bart Biemond over de toekomst van CRISPR/Cas9-technologie in de Hematologie

NTVH - 2024, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2024

No authors

Onlangs heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) een nieuw geneesmiddel – exagamglogene autotemcel – goedgekeurd voorde behandeling van patiënten met transfusie-afhankelijke β-thalassemie of ernstige sikkelcelziekte. Deze gen-’editing’-therapie bestaat uit CD34+-cellen die ex vivo zijn bewerkt met behulp van de Nobelprijs-winnende technologie die gebruikmaakt van ‘clustered regularly interspaced short palindromic repeats’ (CRISPR) en het CRISPR-geassocieerd eiwit 9 (Cas9), een ingenieus bacterieel immuunsysteem tegen virussen. In dit interview vertelt hematoloog prof. Dr. Bart Biemond (Amsterdam UMC) over zijn visie voor de toekomst van CRISPR/CAS9-technologie in de hematologie. Hij wijdt uit over de plaats van de gentherapie in het hematologische zorglandschap, het belang van de therapie voor patiënten met hematologische aandoeningen, en de weg naar de klinische implementatie van de behandeling.

Lees verder

Interview met Niels Ouwerkerk, medeoprichter van Doser, over een 3D-printer voor gepersonaliseerde pillen

NTVH - 2024, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2024

Willem van Altena

Doser maakt gepersonaliseerde pillen met een 3D-printer: ‘Dit is de Nespresso-machine voor de apothekers’

Op alle fronten vinden voortdurend innovaties plaats in de gezondheidszorg. Kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’, AI) rukt overal op, de ene app na de andere verschijnt, slimme wearables doen hun intrede, en nu blijkt ook de 3D-printer medische toepassingen te vinden. Het Leidse techbedrijf Doser heeft een 3D-printer ontwikkeld, die pillen op maat kan ‘printen’ met een pefect op de patiënt toegesneden dosis. Een uitkomst voor apothekers, denkt Co-CEO en medeoprichter Niels Ouwerkerk. “Wij maken een printer waarmee een apotheker magistraal kan bereiden, op een geautomatiseerde en betrouwbare manier. Daarmee kunnen kosten bespaard worden, en kan de kwaliteit verbeterd worden ten opzichte van handmatige bereiding. Zie het maar als een Nespresso-machine voor apothekers.”

Lees verder