NTVH - 2024, nummer Congres nieuws EHA, augustus 2024
No authors
Patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) en del(17p) of een TP53-mutatie hebben een slechtere prognose dan patiënten zonder deze genetische afwijkingen. Bij deze patiënten wordt geadviseerd om direct te starten met een Bruton’s tyrosinekinase (BTK)-remmer en/of B-cellymfoom-2 (BCL-2)-remmer venetoclax. In behandelgroep D van de fase III-studie SEQUOIA werden de werkzaamheid en veiligheid van een combinatie van zanubrutinib en venetoclax onderzocht bij patiënten met CLL of kleincellig lymfocytair lymfoom (‘small lymphocytic lymphoma’, SLL) en del(17p) en/of een TP53-mutatie.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Congres nieuws EHA, augustus 2024
No authors
Patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) ondergaan vaak langdurige behandelingen met tyrosinekinaseremmers (TKI’s). Veel nieuw gediagnosticeerde patiënten bereiken geen optimale respons met standaard TKI-behandeling. Langdurige behandeling met TKI’s kan onder andere gepaard gaan met nierfalen, pleurale effusie en gastro-intestinale en cardiovasculaire voorvallen. Aanhoudende bijwerkingen van een lage graad kunnen een negatieve invloed hebben op de therapietrouw. Asciminib is een TKI die BCR-ABL op een specifiek wijze remt, waardoor ongewenste ‘off-target’ effecten tot een minimum worden beperkt. In de ASC4FIRST-studie werd asciminib-behandeling vergeleken met behandeling met standaard TKI’s bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde CML in de chronische fase.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Congres nieuws EHA, augustus 2024
No authors
Bij het syndroom van Richter, ofwel Richter’s transformatie, ontwikkelt chronische lymfatische leukemie (CLL) of kleincellig lymfocytair lymfoom (‘small lymphocytic lymphoma’, SLL) zich tot een agressievere maligniteit, zoals diffuus grootcellig B-cellymfoom (‘diffuse large B-cell lymphoma’, DLBCL) of Hodgkin-lymfoom. De prognose van patiënten met Richter’s transformatie is slecht en effectieve behandelingen ontbreken. Chemo-immuuntherapie (R-CHOP of R-EPOCH) leidt slechts bij ≤20% van de patiënten tot een complete respons (CR).1 Epcoritamab is een monoklonaal antilichaam dat zowel CD3 als CD20 bindt en zo de vernietiging van kwaadaardige B-cellen door T-cellen stimuleert. Behandeling met epcoritamab is in de EU goedgekeurd voor patiënten met gerecidiveerd of refractair DLBCL die ten minste twee eerdere behandelingen hebben ondergaan.2 Tijdens EHA 2024 presenteerde prof. dr. Arnon Kater (Amsterdam UMC) de resultaten van de lopende fase Ib/II studie EPCORE CLL-1 waarbij de werkzaamheid en veiligheid van epcoritamab wordt onderzocht bij patiënten met Richter’s transformatie en CLL.3
Lees verderNTVH - jaargang 19, nummer 1, februari 2024
No authors
NTVH - jaargang 19, nummer 1, februari 2024
No authors
NTVH - jaargang 19, nummer 1, februari 2024
No authors
NTVH - 2023, nummer Special, september 2023
dr. Othman Al-Sawaf
De combinatie van venetoclax-obinutuzumab met een vaste duur van één jaar is een standaardbehandeling bij patiënten met eerder onbehandelde chronische lymfatische leukemie. In de CLL14-studie werd eerder de werkzaamheid en verdraagbaarheid van venetoclax-obinutuzumab aangetoond bij patiënten met chronische lymfatische leukemie en bijkomende aandoeningen. Tijdens de EHA 2023 presenteerde dr. Othman Al-Sawaf (University Hospital of Cologne, Keulen, Duitsland) de bijgewerkte langetermijnresultaten na 6 jaar van de CLL14-studie.1 Daarbij hadden alle patiënten hun studiebehandeling gedurende ≥5 jaar stopgezet.
Lees verder