Duizenden Nederlanders achter de naaimachine bezig met zelfgemaakte mondkapjes

maart 2020 In Actie Willem Van Altena

Geen mondkapjes te koop bij de drogist? Wie een beetje handig is met een naaimachine kan ze ook zelf maken. Weliswaar niet volgens de strikte eisen die gelden voor professioneel gebruik, maar het is beter dan niets en goed genoeg voor andere groepen die ze ook nodig hebben. Kelly de Noije en Cecilia Vermeer startten met Facebookgroep ‘Mondkapjes maken Nederland’. En inmiddels zijn duizenden mensen druk bezig om tienduizenden stoffen mondkapjes per dag te maken.

Eerst maar het ontnuchterende nieuws: nee, deze mondkapjes bieden geen afdoende bescherming tegen het coronavirus. Daarvoor is textiel simpelweg niet fijnmazig genoeg. Maar ze beschermen wel mensen in je omgeving: als je kucht of hoest is zo’n masker toch een barrière.

Strenge normen

De zelfgemaakte mondkapjes voldoen niet aan de strenge normen die gelden voor gezondheidspersoneel, zij gebruiken alleen mondkapjes die door het RIVM goedgekeurd zijn voor professionals. Maar de zelfgemaakte mondkapjes bieden wel soelaas voor bijvoorbeeld personeel in verpleeghuizen, thuiszorgmedewerkers en niet te vergeten ouderen en longpatiënten zelf.

De doe-het-zelf mondkapjes zijn over komen waaien uit België. Daar heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (Belgische RIVM) duidelijke richtlijnen opgesteld voor de zelfgemaakte mondmaskers. Nederland is nog niet zo ver, maar het RIVM is wel bezig om met soortgelijke richtlijnen te komen.

Rage in Europa

Ook in de rest van Europa –net als de hele wereld, inmiddels- is het zelf maken van mondkapjes uitgegroeid tot een rage. In Praag, waar niemand de straat op mag zonder mondkapje, meldden zich meer dan 30,000 mensen aan in een paar dagen tijd. Zelfs de weduwe van oud-president Vaclav Havel maakt textiele gezichtsmaskers. En in Italië, het zwaarst getroffen land ter wereld zijn modefabrieken overgeschakeld op de productie van katoenen gezichtsmaskers. In Spanje gebeurt hetzelfde in fabrieken van modeketen Zara. Uit Hongarije en Litouwen komt het bericht dat mensen in gevangenissen massaal mondkapjes fabriceren. In de Duitse stad Essen werkt al het niet-medisch personeel –van administratief personeel tot tuinmannen- van een ziekenhuis vanuit huis aan het maken van mondkapjes.

Kookwas

Belangrijk om te weten bij het zelf maken van mondkapjes: ze moeten in de kookwas kunnen, want dat is de enige manier om het virus te doden voordat je ze opnieuw voorbindt. En er wordt aangeraden om het masker als een soort kussensloop te maken zodat er een extra filter ingeschoven kan worden, bijvoorbeeld van een stofzuigerzak.

Het patroon en meer informatie, ook over het doneren van materiaal, staat op de website www.maakjemondkapje.nl.

Facebookgroepen in Nederland

Mondkapjes Maken Nederland

Limburg
Noord-Brabant
Zeeland
Zuid-Holland
Noord-Holland
Utrecht
Gelderland
Overijssel
Flevoland
Drenthe
Friesland
Groningen