Drones verspreiden vaccins, bloed en medicijnen in Ghana

september 2019 Zorg van de Toekomst Eline Feenstra

Honderden drones worden ingezet in Ghana voor het verspreiden van levensreddende vaccins, bloed en medicijnen. De middelen worden op grote schaal naar de patiënten gebracht, maakte de wereldwijde vaccinatiealliantie GAVI onlangs bekend (1).

Het robotica bedrijf Zipline uit Californië is een nieuw project gestart waarbij middelen per drone naar diverse locaties in Ghana kunnen worden gestuurd. Wanneer vaccins, bloed of medicijnen op dreigen te raken, kunnen medici door middel van een appje nieuwe middelen bestellen. Na binnenkomst van de bestelling, worden de middelen per drone naar de plek van bestemming gebracht. Vervolgens worden de pakketjes met behulp van kleine parachutes gedropt.

Snelle levering

Er zijn op dit moment vier centra die de pakketjes verzenden. Het idee is dat de centra rond de 600 pakketjes per dag verwerken. Uiteindelijk zal dit oplopen tot ongeveer 2000 pakketjes per dag. Hierbij is het doel om de pakketjes zo spoedig mogelijk naar de plek van bestemming te brengen, binnen 30 minuten. Dit maakt het mogelijk om vaccins tegen bijvoorbeeld slangengif en hondsdolheid op tijd te kunnen leveren.

Spoedvaccins

Spoedvaccins voor de twaalf meest voorkomende ziektes zullen standaard klaarliggen, waaronder gele koorts, mazelen, polio, tetanus en hersenvliesontsteking. Bovendien zal er een ruime hoeveelheid aan andere belangrijke medicijnen en bloed aanwezig zijn. De drones zijn in staat om tot 1,8 kilogram aan middelen te dragen.

Een soortgelijk kleiner project in Rwanda, heeft in 2016 al vele levens gered. Sinds de start van het project zijn er meer dan 13.000 pakketten bezorgd.

Bron
1. https://www.gavi.org/library/news/statements/2019/ghana-launches-the-world-s-largest-vaccine-drone-delivery-network/